Ultra Kreativno

“ZNAKOVI ODRASTANJA” kroz objektiv Tajane Dedić-Starović

Foto: Tajana Dedić-Starović

Izložba “ZNAKOVI ODRASTANJA” talentovane fotografkinje Tajane Dedić-Starović otvorena je 25. septembra 2019. godine u Malom  izložbenom salonu Banskog dvora. Ova mlada umjetnica godinama je zaljubljena u fotografiju, a ovaj put odlučila je da predstavi 15 fotografija podijeljenih u 3 cjeline, kojima je prikazan presjek njenog dosadašnjeg rada. Na pitanja o aktuelnoj izložbi, samim počecima, insipiraciji i motivaciji, i mnogim drugim stvarima pričali smo sa Tajanom, koja svoj rad na instagramu pokazuje pod imenom @artistatcamera.  Izložba je otvorena do 15. oktobra 2019.

Sada kada je prošlo otvaranje izložbe, kako se osjećaš i kakvi su prvi utisci?

Tajana Dedić-Starović: Otvaranje izložbe je nadmašilo moja očekivanja, iskreno. Osjećam se baš dobro i drago mi je da je velika većina posjetilaca zaista došla da vidi moje radove i podrži umjetnost. Nije bilo nikakvih pretencioznosti niti foliranja, bar je meni djelovalo tako, nadam se da publika dijeli mišljenje.

Foto: Tajana Dedić-Starović

Ovo je tvoja treća samostalna izložba. Koliko se razlikuje od prethodne dvije?

Tajana Dedić-Starović: Najveća razlika je u tome što sam ovaj put izložbu imala u jednoj instituciji i sve je imalo mnogo formalniji prizvuk. Do sada sam izlagala u nezavisnim galerijskim prostorima i u mnogo neformalnijem okruženju. Takođe sam ovaj put predstavila presjek dosadašnjeg rada, a do sada sam uglavnom izlagala tematski povezane celine.

Koliko si se ti promijenila u tih nekoliko godina, jesi li “porasla” – što aludira i ime izložbe?

Tajana Dedić-Starović: Naravno, i psiho-fizički i kreativno. Cilj izložbe donekle i jeste da publika uoči promjene. Naravno, to sve u konačnici nije bitno, važno je permanentno se pronalaziti i ostati dosljedan svojim porukama i estetici, bez obzira na sve te promjene.

Vratimo se na same početke. Kada si otkrila fotografiju i jesi li odmah znala da se njom želiš baviti u životu?

Tajana Dedić-Starović: Moj put u fotografiju je počeo još pred kraj osnovne škole, što je sada već prije nekih desetak godina, kada sam u fotografiji pronašla zanimaciju i bijeg od realnosti, zatim način suočavanja sa realnošću, a onda i sredstvo za iskazivanje sopstvenih misli, stavova i emocija. Svašta se izdešavalo tu tokom godina, ali iskreno, nisam odmah znala da će to biti moj put, ali sam naslućivala.

Foto: Tajana Dedić-Starović

Da li se tokom godina mijenjao izvor motivacije, dopuštaš li sebi da “lutaš” u različitim segmentima fotografije?

Tajana Dedić-Starović: Mislim da je to neophodno i neizbježno u umjetnosti. Motivacija se smjenjuje između spoljašnje i unutrašnje, mijenjaju se motivi, lutamo po različitim medijima i temama. Ko od toga bježi, samo će mu biti teže.

Jesi li perfekcionista?

Tajana Dedić-Starović: Tako nešto. Poprilično sam disciplinovana i odgovorna, ali se trudim da ne budem perfekcionista, jer perfekcionizam obično vodi u dosadu, sa težnjom da sve bude savršeno, najčešće neke stvari ni ne počinjemo. To sebi ne mogu da dopustim.

Baviš se prilično tabu temama za naše društvo. Kakva je generalno reakcija publike?

Tajana Dedić-Starović: Mi živimo u poprilično konzervativnom i tradicionalnom društvu, gdje sve što iskače iz okvira, nailazi na negodovanje i mnogo je važno osim dobrog rada, naći “žicu” prilikom prezentovanja rada. Zaista se trudim da se ne bavim time kako publika reaguje, radim jer osjećam, ne da bih razmišljala kako će neko da odreaguje. Ali, iskreno, nailazila sam na mnogo više odobravanja, jer pričam priču koja je svima na pameti i koju svi osjetimo duboko u sebi, ali je većinu strah da se time bavi. Najčešće čujem da je to što radim hrabro. Ja ne mislim da je to neka hrabrost, ali i to govori puno o našem okruženju.

Po zanimanju si psiholog, koliko ti je to pomoglo u fotografskom poslu?

Tajana Dedić-Starović: Volim da kažem da sam po zanimanju fotograf, koji se obreo u svijetu psihologije. Iako jesam diplomirani psiholog, time se ne bavim, vjerovatno neću nikada, ali znanja koja sam stekla tokom studija su mi mnogo pomogla u radu. Bolje sam počela da razumijem sebe, svoju okolinu, zainteresovala sam se za neke pojave koje sam mogla da prikažem kroz svoj rad i definitivno mi je pomoglo da naučim kako da bolje komuniciram sa modelima i saradnicima.

Ostvarila si međunarodnu saradnju i imala nekoliko prekookeanskih grupnih izložbi, možeš li nam reći nešto više o tome?

Tajana Dedić-Starović: Imala sam do sada desetak grupnih izlaganja, kao i saradnje sa različitim brendovima iz inostranstva, takođe, moj rad zastupa i jedna američka talent agencija. Sve ove stvari su veliki uspjeh za jednu osobu koja se bavi umjetnošću na našim prostorima.

U kojem pravcu će se kretati tvoj budući rad, koji su ti planovi za budućnost?

Tajana Dedić-Starović: To uvijek i ja posljednja saznam 🙂 Imam u planu nekoliko projekata, vidjećemo gdje će me sve to dovesti.

Foto: Tajana Dedić-Starović

 

Slični članci

Pitaš se kako izgleda ljubav na fotografijama?

Ultra magazin

Ovo su magične kućice na drvetu za bajkoviti odmor…

Ultra magazin

Ideje za uređenje stepenica u kući

Ultra magazin