Ultra Inspirativno

Žene okružene prirodom žive duže!

Dame, vrijeme je da spakujete torbe i odete do najbliže planine ili jezera! Očigledno, Majka Priroda je eliksir života za kojim žudimo, a nedavna studija je pokazala da žene koje žive u prirodi žive duže. Naime, prirodna okolina smanjuje stres i povećava društvenu i fizičku aktivnost.

Foto: Unsplash

Studija je provedena na Harvardu i analizirano je 108 630 žena u periodu od 8 godina. Za to vrijeme, umrle su 8 604 žene, a naučnici su uzeli u obzir faktore kao što su starost, pušenje, rasa i socioekonomski status.

Nalazi su pokazali da su žene koje su živjele u najzelenijem okruženju imale nižu stopu smrtnosti za 12% u odnosu na žene koje su živjele u područjima s manje vegetacije.

Štaviše, žene koje su živjele u više vegetiranim područjima imale su 34% nižu stopu smrtnih slučajeva zbog respiratornih problema i 13 % nižu stopu smrtnosti uzrokovanu rakom.

Foto: Unsplash

Istraživači vjeruju da su ovi rezultati posljedica činjenice da su žene okružene prirodom manje sklone depresiji i negativnim osjećajima, te da nisu izložene katastrofalnim posljedicama buke, zagađenja vazduha, hemikalija, pa čak i ekstremne topline.

Prema riječima Petera Jamesa, istraživačkog saradnika u odjelu za epidemiologiju škole Harvard:

„Iznenadili smo se kada smo primijetili tako jake veze između povećane izloženosti zelenilu i nižih stopa smrtnosti. Još više smo se iznenadili kada smo pronašli dokaze da je veliki dio koristi, od visokog nivoa vegetacije, povezan sa poboljšanim mentalnim zdravljem.”

Štaviše, zelenilo im nudi mogućnost da budu fizički aktivnije i međusobno komuniciraju. Vrijeme provedeno na otvorenom prostoru ih smiruje i pomaže im da se ponovo povežu s prirodom, uveliko poboljšavajući svoje mentalno zdravlje.

Koliko vremena provodiš napolju svakog dana?

Foto: Unsplash

Elizabeth Pegg Frates, MD, savjetuje:

“Izađi napolje i udiši čist vazduh, prošetaj se po naselju, pronađi prijatelje koji će hodati s tobom i uživaj u velikom, zelenom otvorenom prostoru. Ako ne živiš u području sa puno zelenila oko sebe, razmisli o sadnji nekih stabala, biljaka ili grmlja.

Ako živiš u visoko urbanom području, možeš se uključiti u lokalnu inicijativu u cilju podsticanja svoje zajednice da poveća zelene površine. Provedi vrijeme s prijateljima koji žive u područjima s puno drveća i zelenila, svjesno potraži zelene površine koliko god često možeš i razmisli o odmoru u područjima s puno vegetacije.”

Potrebno je odrediti pravo vrijeme i uživati ​​u prirodi, kako bismo poboljšali svoje fizičko i mentalno zdravlje, i živjeli duže!

 

Izvor: healthyfoodhouse.com

Slični članci

Ovaj arhitekta jede samo ono što uzgaja u eko-održivom dijelu Dubaija

Ultra magazin

Top 5 savjeta za pokretanje vlastitog biznisa donosi preduzetnica Maja Miljević

Ultra magazin

Zagrli voljene osobe – Srećan Međunarodni dan zagrljaja!

Ultra magazin