Ultra Zanimljivo

Žene koje podržavaju žene, su mnogo uspješnije

Uvijek kažemo da sama žena ima moć, ali više žena ima i moć i uticaj. Tradicionalno nas uče da budemo takmičarski nastrojene jedne prema drugima. Jasno je da takva strategija ne funkcioniše. Istina je da ćemo  podrškom jedna prema drugoj, udruživanjem snaga i saradnje, promijeniti to. A možemo se i zabaviti na tom putu podrške ženama!

Foto: unsplash

Moramo preokrenuti stereotip da žene, ne podržavaju druge žene. Postoji istraživanje koje pokazuje, da žene posebno imaju koristi od saradnje sa ženama. Razna istraživanja pokazuju, da su žene koje podržavaju žene uspješnije na poslu.

Novo istraživanje Harvard Business Review-a otkriva da, iako i muškarci i žene imaju koristi od mreže kontakata i saradnji, međutim, žene koje takođe imaju unutrašnji krug podrške bliskih ženskih kontakata, imaju veću mogućnost da će osvojiti izvršne pozicije sa većim autoritetom i većom platom, dok za uspjeh muškaraca, nije pronađena takva veza.

Foto: unsplash

Razlog? Žene koje pokušavaju doći do liderskih pozicija, suočavaju se sa kulturnim, društvenim i sistemskim preprekama, koje im otežavaju napredak, poput rodnih stereotipa i predrasuda. Istraživanje sugeriše, da je način da se prevladaju neke od ovih prepreka, uspostavljanje bliske veze sa drugim ženama, koje mogu dijeliti iskustva i znanja sa drugim ženama.

Jocelyn Greenky, stručnjakinja za radnu kulturu i politiku i izvršna direktorica kompanije Sider Road, kaže: „Sada kada toliko mnogo žena ulazi na nova radna mjesta i liderske pozicije, nalazimo svoj glas. Takođe, gradimo krugove povjerenja jedne sa drugima, jer možda doživljavamo slične prepreke i čuvamo leđa jedna drugoj.“

Foto: unsplash

Slaže se sa njenom izjavom i Laura McGee, direktorica kompanije Diversio, koja koristi umjetnu inteligenciju, kako bi pomogla kompanijama da prevaziđu izazove različitosti. „U svim našim kompanijama u više sektora i zemalja, pristup kontaktima i tržištu rada, vidimo kao jednu od ključnih prepreka, koja sprečava žene da napreduju. Znamo da ženama treba razvijanje snažnih profesionalnih odnosa s drugim ženama. Moja hipoteza o nalazima istraživanja, je da se te žene efektivno ponašaju kao mentorice i sponzori, jedna za drugu.“

Foto: unsplash

Evo savjeta liderki o tome kako pronaći i njegovati profesionalnu žensku mrežu 

“Moć postoji u kontaktima, podršci i saradnji. Kada stvoriš veze na temelju zajedničkih interesa i ciljeva, bićeš uspješnija u svom poslu, jer ljudi žele raditi s ljudima koje znaju i vole. Najprije je počeo Ženski klub, jer nisam htjela sama ići na konferenciju u kojoj dominiraju muškarci, pa sam pozvala neke žene da dođu i zamolila ih da pozovu svoje prijateljice”.

Foto: unsplash

„Ženski klub uticao je na mene lično i profesionalno. Većina industrija je tako osiromašena, ali klub ruši te barijere i omogućava ti da se povežeš sa ženama, kaže Gail Tifford, šefica robne marke WW, nekada Weight Eatchers. “I tada se dešava magija.”

„Moj savjet ženama je da preoblikuju šta je „umrežavanje“, kaže Tifford. „Sama činjenica da riječ posao “stvara pritisak za žene da se osjećaju kao da je to nešto što moraju učiniti, a onda vidim kako žene naglašavaju kako to učiniti. Jednostavno predstavljanje sebe u okruženjima, koja ti pružaju priliku da se sastaneš sa vršnjacima i upoznaš i podijeliš iskustva može promijeniti igru. A šanse su da, ako uspostaviš smislene veze, one će trajati cijeli život.“

Foto: unsplash

Postavi prioritete izgradnji odnosa

Ne posluj sa kompanijom, već radi direktno sa konkretnim ljudima koje voliš i u koje imaš povjerenja. Uvijek sam prioritetno provodila vrijeme sa svojim djevojkama. „Da bi uspostavili ove veze, prvo moraš odlučiti da li su ti bitne“, kaže Erica Keswin, autorka filma „Dovedi svog čovjeka na posao“ i osnivačica projekta „Špageti“. „Da li tvoj kalendar odražava tvoje vrijednosti? Mnogo vremena to nije tako, ne zato što smo loši ljudi, već zato što imamo toliko toga na našim ramenima. Zapitaj se: „Jesu li odnosi važni i zašto?“ To bi moglo biti zato što želiš novi posao ili napredovati u karijeri”.

Foto: unsplash

Znaj da izgradnja veza nije jedna stvar i gotovo. To je umrežavanje: tamo se rukuješ i daš vizitku. Gdje te to ostavlja? Sa hrpom vizit kartica na stolu. Veza u višem smislu umrežavanja s druge strane, dodiruje tvoje srce i stvara vječno partnerstvo. Da bi veze ostale žive, moraju se njegovati.

„Potraži ljude kojima se diviš. Zatraži savjet i nastavi. Učestvuj gdje god i koliko god možeš. Ukratko, budi liderka“, kaže Linda Yaccarino Chairman, oglašavanje i partnerstva na NBCUniversal.

Foto: unsplash

Pronađi svoju grupu i drži se njih. Ko bi bio tvoja prva grupa djevojaka kada bi bila uzbuna ili alarmantana situacija ili opasnost, kada bi ti trebala savjet ili nešto slično? Kada je u pitanje građenje veza, često dobiješ ono što pružiš.

Bolje nam je kada smo zajedno. Kao što je Madeleine Albright rekla „U paklu postoji posebno mjesto za žene, koje ne pomažu ženama.“

Izvor: forbes.com

Slični članci

Mladi mjesec u Ribama donosi ljubav, kreativnost i sanjarenje

Ultra magazin

Upoznaj Ziru, preslatkog psića koji obožava ići u kupovinu

Ultra magazin

Top 5 prirodnih ulja protiv starenja kože

Ultra magazin