Ultra Zanimljivo

Žene koje podržavaju žene, su mnogo uspješnije

Uvijek kažemo da sama žena ima moć, ali više žena ima, i moć i uticaj. Tradicionalno nas uče da budemo takmičarski nastrojene jedne prema drugima. Jasno je da takva strategija ne funkcioniše. Istina je da ćemo podrškom jedna prema drugoj, udruživanjem snaga i saradnje, to promijeniti. A možemo se i zabaviti na tom putu podrške ženama!

Foto: unsplash

Moramo preokrenuti stereotip da žene, ne podržavaju druge žene. Postoji istraživanje koje pokazuje, da žene posebno imaju koristi od saradnje sa ženama. Razna istraživanja pokazuju, da su žene koje podržavaju žene uspješnije na poslu.

Istraživanje Harvard Business Reviewa otkriva da, iako i muškarci i žene imaju koristi od mreže kontakata i saradnji, žene koje takođe imaju unutrašnji krug podrške bliskih ženskih kontakata, imaju veću mogućnost da će osvojiti izvršne pozicije sa većim autoritetom i većom platom, dok za uspjeh muškaraca, nije pronađena takva veza.

Foto: unsplash

Razlog? Žene koje pokušavaju doći do liderskih pozicija, suočavaju se sa kulturnim, društvenim i sistemskim preprekama, koje im otežavaju napredak, poput rodnih stereotipa i predrasuda. Istraživanje sugeriše, da je način da se prevladaju neke od ovih prepreka, uspostavljanje bliske veze sa drugim ženama, koje mogu dijeliti iskustva i znanja sa drugim ženama.

Foto: unsplash

Jocelyn Greenky, stručnjakinja za radnu kulturu i politiku i izvršna direktorica kompanije Sider Road, kaže: „Sada kada toliko mnogo žena ulazi na nova radna mjesta i liderske pozicije, nalazimo svoj glas. Takođe, gradimo krugove povjerenja jedne sa drugima, jer možda doživljavamo slične prepreke i čuvamo leđa jedna drugoj.“

Moć je u kontaktima, podršci i saradnji. Kada stvoriš veze na temelju zajedničkih interesa i ciljeva, bićeš uspješnija u svom poslu, jer ljudi žele raditi s ljudima koje znaju i vole.

Foto: unsplash

Pronađi svoju grupu i drži se njih. Ko bi bio tvoja prva grupa djevojaka kada bi bila uzbuna ili alarmantana situacija ili opasnost, kada bi ti trebala savjet ili nešto slično? Kada je u pitanje građenje veza, često dobiješ ono što pružiš.

Bolje nam je kada smo zajedno. Kao što je Madeleine Albright rekla „U paklu postoji posebno mjesto za žene, koje ne pomažu ženama.“

Izvor: forbes.com

Slični članci

8 stvari koje možemo naučiti od svojih kućnih ljubimaca

Ultra magazin

6 savjeta kako da održiš vezu na daljinu

Ultra magazin

Počinje sezona Vage, evo šta to znači za svaki znak zodijaka

Ultra magazin