Ultra Zanimljivo

Žena izumila šator za izbjeglice koji sakuplja solarnu energiju i kišnicu

Prema izvještaju Ujedinjenih Nacija, građanski rat u Siriji, doveo je do jedne od najvećih humanitarnih kriza na svijetu, a kao rezultat je približan broj od 13,5 miliona Sirijaca koji su raseljeni unutar ili van zemlje.
Foto: gucmakale.com

Jordansko – Kanadska arhitektica Abeer Seikaly, koja je bila suočena sa teškoćama pronalska skloništa i mjesta za život, inpirisana svojim iskustvom našla je rješenje koje će promijeniti živote miliona izbjeglica.

Dizajn je  nazvan “Weaving a Home” (tkanje doma) i koristi strukturalnu tkaninu koja je sastavljena od čvrstih cijevi i oblikovana u krivine oblika sinusnih talasa, koje se mogu proširiti ili zatvoriti u zavisnosti od vremenskih uslova. Takođe se mogu rastaviti kako bi se mogle transportovati sa jednog mjesta na drugo.

Foto: gucmakale.com

Šator takođe može da sakupi kišnicu sa vrha i filtrira je u džepove sa strane koji su predviđeni za skladištenje, a voda se kasnije koristi za tuširanje. Isto tako šator može da upija solarnu energiju i pretvara je u elektičnu, koja se skladišti u baterije koje se nalaze u šatoru.

Foto: gucmakale.com

Iako je šator u razvoju od 2013. godine, Sikaly se nada da bi mogao postati dostupan izbjeglicama veoma brzo. Razlog zbog kojeg projekat traje toliko dugo su poteškoće u transformaciji dizajna u gotov proizvod, istovremeno osiguravajući da su njegove mogućnosti, kao što su prikupljanje vode i solarne energije, uključene.

 

Izvor : gucmakale.com

Slični članci

Top 5 prirodnih ulja protiv starenja kože

Ultra magazin

Svi su opsjednuti sa ovom ženom i njenim glasom

Ultra magazin

Jestiva ambalaža za pivo koja hrani ribe

Ultra magazin