Ultra Moderno

Želiš dugu kosu? Donosimo savjete kako da ubrzaš njen rast

IuteCredit
IuteCredit

Proces puštanja kose može izgledati kao da će trajati zauvijek. U prosjeku, naša kosa godišnje naraste oko 15 cm, pa je potrebno dosta vremena da „muška frizura“ izraste do kose do pola leđa. Mnogi od nas odustaju u onim srednjim fazama u kojima kosa nije dovoljno duga, ali ni kratka, i jednostavno izgleda pogrešno. Ali, da se to ne bi desilo, pročitaj najbolje savjete kako bi tvoja kosa rasla što brže.

Shutterstock

Ošišaj se svakih nekoliko mjeseci

Iako se može činiti kontraproduktivnim, šišanje na svakih šest do osam sedmica rješava ispucale vrhove, čini kosu zdravijom i omogućava joj da nastavi rasti. Potrebno je skratiti kosu samo 1-2 cm svakih nekoliko mjeseci, bez straha da nikada nećeš dostići željenu dužinu. Da bi bila zdrava i rasla, kosu je potrebno redovno njegovati, a šišanje je jedan od koraka njege kose. Šišanje ne samo da dopušta da kosa nastavi rasti, već pomaže održavajući kosu gustom, jer ispucali vrhovi uzrokuju odumiranje kose.

Češljanje prije odlaska u krevet

IuteCredit
IuteCredit

Da bismo osigurali tjemenu prirodnu hidratizaciju dok spavamo, počešljaj se prije odlaska u krevet, kako bi se efikasno rasporedilo prirodno ulje po tjemenu. Češljanje ujutro i naveče, odnosno dva puta dnevno, je optimalno, ali zato nemoj otići u drugu krajnost i prečesto se češljati, zbog čega će se kosa samo brže mastiti i mrsiti.

Shutterstock

Oprezno sa kozmetikom

Što manje hemije stavljamo na kosu, to će biti zdravija i bolje će rasti. Dobar šampon i regenerator koji odgovaraju tvom tipu kose, te ulje za vrhove su sasvim dovoljni za svakodnevnu njegu kose. Na mjesečnom nivou možeš koristiti maske za kosu, koje možeš napraviti i kod kuće, u zavisnosti od toga da li ti je masna ili suva kosa. Kao i kod većine drugih stvari, i ovdje važi pravilo manje je više.

Kvalitetna četka/češalj

Iako se možda ne čini toliko bitno, kvalitetna četka će mnogo uticati na kvalitet i rast kose. Koliko god da ti je dlaka tanka i koliko god da ti se kosa mrsi, češalj ili četka koju izabereš ne smiju te čupati. Ukoliko ne moraš, kosu nemoj češljati mokru, već nakon sušenja. I najbitnije – uvijek počni sa češljanjem od vrhova. Četka za kosu sa prirodnim vlaknima neka budu tvoj izbor.

Shutterstock

Hrana

Kada želimo uticati na brzinu rasta kose, moramo uzeti u obzir i hranu koju unosimo u svoje tijelo. Kada je u pitanju izgradnja mišića, rast kose ili izgradnja novog tkiva, našem tijelu su potrebni proteini. Povećanje unosa mesa, ribe, pasulja i orašastih plodova pomoći će rastu kose.

Slični članci

Bezvremenski komadi odjeće koje trebaš imati u svom ormaru

Ultra magazin

Vrijeme je za povratak u djetinjstvo uz DISNEY PRINCESS Sisterlove kolekciju essence & CATRICE

Ultra magazin

Praznična čarolija u novoj essence kolekciji

Ultra magazin