Ultra Ukusno

Jedna banana svaki dan! Zdravstvene prednosti banane!

Donosimo ti sve prednosti kraljice banane. Kao što znaš poslovica kaže „jedna jabuka dnevno te drži dalje od doktora“, ali dvije banane na dan imaju mnogo zdravstevnih benefita. Možda misliš da banane debljaju, ali nije to nije istina, nego mit. Tvoja težina se nikada neće povećati, nakon što pojedeš bananu. Banana daje čistu energiju.

Foto: unsplash

Sadrži vlakna i tri vrste šećera:

  • Šećer
  • Fruktoza
  • Glukoza

Prema istraživanju, 2 banane daju odgovarajuću energiju za 90 minuta treninga, zato sportisti jedu banane. Banane sadrže:

  • Vitamini
  • Proteini
  • Magnezijum
  • Željezo
  • Dijetalna vlakna
Foto: unsplash

Prema istraživanju, pacijenti koji pate od depresije, treba da jedu banane. Ona sadrži protein, koji opušta živce i smanjuje depresiju. Banana sadrži veliku količinu magnezijuma, koji održava protok krvi u arterijama normalnim.

Banana je vrlo bitna za pacijente koji pate od anemije, jer sadrži željezo, koje održava nivo hemoglobina u tijelu. Takođe, veoma je korisna za pacijente koji pate od opstipacije, zbog toga što sadrži vlakna tako da liječi zatvor.

Foto: Pexels

Nezrela banana je lijek za pacijente sa žgaravicom i probavom. Zrela banana pomiješana sa maslacem, takođe će pomoći u problemima sa žgaravicom.

Sok od banane daje veliko olakšanje prilikom suvog kašlja i astme. Pomiješaj 1 zrelu bananu sa 1 kašikom otopljenog maslaca i 4 – 5 kapi meda.

Jedenje banane svakodnevno nakon jela, održava mišiće jakim.

Foto: Pexels

Nanesi bananu sa sokom limete na oštećenu kosu, da bi se oporavila.

Nanošenje na lice nezrele banane pomiješane sa sokom, čini da ti koža izgleda svježe.

Banane dakle možeš korisititi za zdravlje konzumiranje 2 banane dnevno za novu dozu energije, a možeš je korisititi za njegu kože i kose, pripremajući zanimljive i korisne maske za lice i kosu.

 

Izvor: gohealthscience.com

Slični članci

Indomie burger za ovosedmični “cheat day”

Ultra magazin

Hrana za zdravo srce i dobro raspoloženje

Ultra magazin

Top 6 namirnica koje usporavaju starenje

Ultra magazin