Ultra Ukusno

Zazine ukusne poslastice skupljaju simpatije u Banjaluci

„Veganska i vegetarijanska ili posna hrana nisu „gladne“, kako mnogi misle, nego su savršeno dovoljne za sve naše potrebe i drže nas sitim mnogo duže nego što možemo zamisliti, ukoliko znamo šta i kako jedemo“ filozofija je Zorane Glišić, koja je odmah privukla našu pažnju. Zorana je nedavno počela sa proizvodnjom zdravih tortica i kolača pod imenom Zaza, dok je u igri kao ime za poslastičarnicu bilo i „Mmm“, što je najčešća reakcija kod ljudi koji isprobaju slatkiše nastale u njenoj kuhinji.

Foto: Jelena i Vanja Đurđević

Zaza je nastala kao ideja o prodaji zdravih slatkiša prije nekoliko godina, a kada se ideja spojila sa njenom ljubavi prema kuvanju, izučavanju različitih načina zdrave ishrane i željom da ponudi na tržištu ukusne zdrave poslastice, Zorana je krenula sa realizacijom.

„Zaza trenutno nudi dvije mini torte od oko 300 grama –  čoko-lješnjak fantaziju, Afričku noć, i Voćku, miljenicu ljubitelja lakših, voćnih nota. Takođe, tu je i zavodljiva SnikiRiki čokoladica, zdravija varijanta poznatog Snikersa. Sve poslastice su bez glutena, mliječnih proizvoda, brašna i jaja. Sirove su ili polusirove. Ono što nas izdvaja od drugih je to da koristimo različite zdrave zaslađivače u svojim slatkišima, iz prostog razloga što značenje zdrave hrane nije isto za svakog. Neki klijenti zahtijevaju zaslađivanje isključivo svježim datulama, dok su za neke druge zaslađivači poput eritritola i stevije bolji izbor, zbog toga što ne sadrže kalorije, niti utiču na promjenu glikemijskog indeksa u krvi. Dakle, oni su najbolja varijanta za osobe sa dijabetesom i one koji striktno paze na unos kalorija“, objasnila je Zorana.

Foto: Jelena i Vanja Đurđević

Misija Zaza kolektiva je tek na početku, ali ističu da su za sada jako zadovoljni toplom zainteresovanošću sugrađana za zdrave slatkiše. Vjeruju da će se ljudi u budućnosti još više pronalaziti u životu ispunjenom zdravijim navikama, zdravijim mislima i zdravijom ishranom.

„Sve smo obrazovaniji, osvješteniji i time otvoreniji u mnogim životnim sferama, ne samo u izboru ishrane.“

Zbog toga, nude i uslugu izrade velikih sirovih/polusirovih torti po željama klijenata i tu kategoriju su nazvali „Zamisli i okusi“.

„Taj dio posla mi je posebno drag, zbog moje ljubavi prema isprobavanju novih ukusa i osmišljavanju novih recepata. Tu se dešava magija!“, opisala je Zorana.

Foto: Jelena i Vanja Đurđević

Cijeli proces pravljenja zdravih slatkiša zavisi od toga šta se tačno sprema.

„Potrebna su najmanje dva dana, a ponekad i nekoliko dana od prvog do posljednjeg koraka. Razlog je taj što se neke namirnice moraju natopiti u vodi preko noći prije konkretne pripreme, a i svaki sloj torte ili kolača se mora dobro stisnuti u zamrzivaču kako bi preko njega išao naredni sloj.“

Sve ovo radi sa zadovoljstvom, jer vjeruje u moć hrane i ispravne ishrane, što je osjetila i kroz svoj primjer, kada joj je dijagnostifikovano autoimuno oboljenje štitne žlijezde, Hašimoto. Kako i sama živi svoju filozofiju, svjesna je da se kod nas još uvijek smatra ovakav način ishrane dostupan samo onima sa boljim primanjima.

„Nažalost da. Mada, moje mišljenje i iskustvo su nešto drugačiji. Ulaganjem u zdravu ishranu djeluješ preventivno ili zacjeljujuće kod već postojećih oboljenja, tako da ćeš manje ili nikako izdvajati novac za posjetu ljekarima i kupovinu lijekova, a promjenom životnog stila, gdje prestaješ da trošiš novac na cigarete, alkohol i slično, uviđaš da obezbjeđuješ značajan izvor novca za zdravije izbore. Često je stvar u prioritetima, mada shvatam da je zdravija ishrana mnogima izazov, nekima finansijski, a nerijetko prepreku predstavlja i to kako početi, šta je to zdravo, a šta ne, kako se koje namirnice pripremaju i sl.”

Foto: Jelena i Vanja Đurđević

Zbog toga, u budućnosti planira da organizuje interaktivne i edukativne radionice za sve zainteresovane.

“Na radionicama bismo dijelili svoja znanja i iskustva vezana za zdraviju ishranu, brigu o tijelu, umu i duhu, pripremali bezglutensku vegansku i vegetarijansku hranu itd. Okružiti se ljudima sličnim sebi ili onome što želiš biti od velike je važnosti, ako ne i presudne kada si korak od promjene. Meni je bilo teško proći sve sama, ali drugima ne mora biti tako. Zato smo tu da znanje dijelimo i da se međusobno podržavamo u stvaranju zdravijih navika.“

Iz želje da motiviše sugrađane da se pokrenu i okrenu sebi, odlučila se za cjelogodišnje darivanje. Svaki mjesec 2021. godine poklanjaće nešto iz Zazine kuhinje. Da učestvuješ u ovom darivanju treba da zapratiš zdravo.zaza profil i pratiš dalja mjesečna uputstva.

Foto: Jelena i Vanja Đurđević

„Jako nam je važna međusobna komunikacija, tako da ćemo svaki mjesec postavljati pitanja u vezi sa zdravljem, hranom i sličnim temama, a kreativni odgovori će biti nagrađeni našim poslasticama“, poručuje Zorana u ime Zaza kolektiva.

Za kraj, otkrila nam je da planira jednog dana u zdravo.zaza kuhinju uvesti i slaniše.

„Moja misao vodilja je da pokažem onima koji su otvoreni za novitete da zdrava hrana nije dosadna, bezukusna i jednolična. Daleko od toga. Zdrava hrana je itekako slasna, prijatna nepcu i duši, raznovrsna, čak i požudna. Prijateljice koje isprobavaju sve moje eksperimente često reaguju samo dugim „mmm“ uzdasima na prve zalogaje, što se dešavalo toliko često da su mi čak predložile da naziv poslastičarnice bude upravo „Mmm“.

Foto: Jelena i Vanja Đurđević

Ukusne poslastice sa potpisom zdravo.zaza možeš pronaći na Instagram profilu zdravo.zaza i Facebook stranici Zaza, gdje je magija okusa pretvorena i u foto magiju, zahvaljujući profesionalkama iza objektiva – sestrama Jeleni i Vanji Đurđević, kao i djevojci ispred fotoaparata – Ivoni Bijelić.

U nastavku pročitaj Zazin recept za Nutella kuglice, kao i korisne tips&tricks.

Nutella kuglice

Sastojci:

  • 100 grama svježih datulja
  • 100 grama mljevenih tostiranih lješnjaka ( + krupno blendani komadići, u koje ćemo uvaljati kuglice)
  • 80 grama mljevenih badema
  • 30 grama bezglutenskog zobenog brašna
  • 3 kašičice sirovog organskog kakaa
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica burbon vanile
  • 1 kašičica kokosovog ulja bez mirisa
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Potopiti datulje u toplu vodu na nekoliko minuta.
  2. Samljeti ili izblendati lješnjake i bademe do nivoa brašna.
  3. U blenderu napraviti brašno od zobenih pahuljica i pomiješati sa samljevenim lješnjacima i bademima.
  4. Izvaditi košpe iz datulja i skinuti im opnicu, pa ih izblendati, dok ne dobijete pastu.
  5. Pomiješati sve suve sastojke i zatim dodati vanilu i istopljeno kokosovo ulje.
  6. Formirati kuglice i uvaljati ih u komadiće tostiranog lješnjaka.
  7. Ostaviti u frižideru na nekoliko sati.

Tips&Tricks:

  • Kada pomiješaš sve sastojke i napraviš jednoličnu smjesu, ostavi je na nekoliko minuta u frižider, kako bi se lakše formirale kuglice bez lijepljenja smjese za ruke.
  • Sve sirove poslastice možeš držati u zamrzivaču do šest mjeseci. Kadgod poželiš pojesti nešto zdravo i slatko, izvadi ih iz zamrzivača i poslije nekoliko minuta spremne su za konzumaciju! Sve Zazine poslastice su bazirane na ovom principu!

Slični članci

“Zlatni” humus koji će te oduševiti

Ultra magazin

Zdrava čokoladna tortica bez pečenja

Ultra magazin

Naučnici otkrili idealan omjer voća i povrća za dug i zdrav život

Ultra magazin