Ultra Ukusno

Zaviri u svijet hladno cijeđenih zdravih ulja “Elan”

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

22-godišnja studentica Jovana Cvijanović je uz pomoć mame, koja joj je desna ruka u svemu, pokrenula proizvodnju hladno cijeđenih ulja pod nazivom „Elan“. Ističe da je do skoro pokušavala da pronađe sebe u raznim oblastima, ali  joj to nije polazilo za rukom, sve do pokretanja brenda “Elan”, gdje je uspjela da ispolji sve ono što je bilo u njoj i jedva čekalo da se pokaže svijetu, ali i da pruži ljudima zdravu alternativu. “Elan” proizvode i više informacija o ovim zdravim uljima, možeš pronaći na njihovoj Instagram ili Facebook stranici, a mi ti u nastavku donosimo priču o porodičnom biznisu koji će, nadamo se, prerasti u tradiciju i čarobnu priču o zdravim uljima za ishranu i njegu kože.

Jovana nam je na početku ispričala situaciju iz koje se rodila ideja za “Elan”.

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

„Do same ideje je došlo u jednom teškom periodu mog života. Naravno, iz teških situacija se uglavnom izrodi nešto lijepo i vrijedno. Moja priča je takva, da mi je nakon završetka srednje škole entuzijazam nestao. Toliko sam bila motivisana da uradim mnoge stvari, ali sam se susrela sa realnošću, koja i nije baš zadovoljila moja očekivanja. Tako razočarana sam u jednom momentu počela da tonem sve više i više, znajući da mi ni jedan posao neće donijeti istinsku sreću i negdje sam se i pribojavala novih poslova i svega što me čeka na mom putu. Onda se desila korona i svakako nisam imala mogućnost da radim, a svakodnevnicu sam morala nečim ispuniti. Nisam znala ni šta želim, ni šta volim, ni u kojem smjeru da krenem, a period izolacije tokom pandemije mi je pomalo i prijao iz razloga što sam bila lišena tuđih, a i vlasitih očekivanja i standarda uspješne mlade osobe. U tom momentu je tata kupio mašinu za hladno cijeđenje ulja, a ja vidjevši koliki potencijal imaju zdrava ulja i gdje sve mogu da se iskoriste, prvo sam počela isprobavati sama, a nakon toga i pokrenula “Elan” stil života, bez posebnih očekivanja.“

Nakon određenog vremena i njenog truda da ljudima prenese sve te informacije, prilike su počele same da se stvaraju, a “Elan”, zajedno sa njom i svim ljudima, koji podržavaju ovu ideju će tek da pokaže šta sve može da ponudi. Iako na početku nije bila mnogo upoznata sa ovom materijom, ubrzo je počela da uživa u učenju.

„Iskrena da budem, nisam uopšte bila upućena u hladno cijeđena ulja i moja informisanost se svodila na to da je maslinovo i kokosovo ulje zdravo i još poneka informacija. Međutim, kod nas hladno cijeđena ulja i nisu toliko zastupljena i negdje je moj cilj da podignem svijest o važnosti, ali i dostupnosti ovih ulja. Prvo mi je, naravno, pažnju privukla mogućnost primjene ovih ulja u kozmetici. Od skidanja šminke, raznih kombinacija za njegu različitih tipova kože, masaže, mislim da ne postoji kožni problem, a da hladno cijeđena ulja na neki način ne mogu da doprinesu poboljšanju stanja.

Nakon toga sam se više posvetila primjeni ovih ulja za zdravlje, tu je tek izbor neograničen, od lanenog ulja za probavu, crnog kima za imunitet i pluća, susamovog ulja za prženje i tako u nedogled.

Generalno volim zdravu hranu i smatram da smo se dosta odmakli od prirode i počeli da je iskorištavamo na pogrešan način, dok nam ona s druge strane pruža mnogo korisnih i zdravih opcija.“

Trenutno u ponudi imaju više od 10 vrsta hladno cijeđenih ulja, a uskoro izlazi i linija biljnih proteina, koji će da upotpune ovu ideju zdrave ishrane i zdravog načina života.

„U “Elan” radionici se može pronaći hladno cijeđeno ulje bundeve, badema, lana, crnog kima, lješnjaka, kikirikija, suncokreta, chia sjemena, jezgra kajsije, susama, oraha i konoplje. Ulja su u ambalažama od 250 ml i 50 ml. Manje ambalaže su sjajne za ljude, koji bi da isprobaju više ukusa, ne mogu da se odlučile ili nisu sigurni koje ulje je baš za njih. Rok trajanja im je oko 6 mjeseci uz adekvatno čuvanje ulja – što podrazumijeva držanje na hladnom i tamnom mjestu, gdje ulja mogu da stoje duže i što više očuvaju prvobitnu svježinu.

Ispričala nam je i kako izgleda cijeli proces dobijanja jednog hladno cijeđenog ulja.

„Proces u suštini nije komplikovan i većinu posla obavlja mašina, a sve što je potrebno jeste opreznost i pedantnost. Određeno sjeme se ubacuje u mašinu, koja pritišće i provlači sjeme kroz turbinu, iz koje na jednu stranu izlazi hladno cijeđeno ulje, a na drugu nemasna masa, tj. protein određenog sjemena. Potrebno je voditi računa da sve bude čisto i da nije vlažno, jer vlaga doprinosi bržem kvarenju ulja. Tokom procesa se ne primjenjuju visoke temperature, te sam postupak ne mijenja sastav ulja. Prirodne boje i mirisi ulja su očuvani, zadržavaju se svi neophodni hranljivi sastojci: antioksidansi, esencijalne masne kiseline, vitamini i minerali.

Osim u ishrani, hladno cijeđena ulja su našla široku primjenu i u kozmetici.

„Mnoga hladno cijeđena ulja su bazna podloga za razne kozmetičke preparate, ali i za eterična ulja. Pirmjenjuju se i za masaže, tu bih izdvojila ulje badema i lješnjaka. Za njegu kože i kose, uklanjanje šminke i u većini prirodnih proizvoda, ova ulja su neizostavna.“

Jovana je navela i tri najljekovitija hladno cijeđena ulja po njoj.

„Izdvojila bih ulje crnog kima, koji je namijenjen za ljude sa bilo kakvim respiratornim oboljenjima, astme, alergije i slično. Sadrži blizu 100 aktivnih sastojaka, koristi se i za podizanje imuniteta, obično u kombinaciji sa medom ili čajem. Ovo ulje se koristi i kod problema sa probavom, ublažava preveliku kiselost.

Drugi na spisku najljekovitijih je ulje lana. Najbolje ulja za probleme sa probavom i varenjem, što je i logično jer je lan jedna od naboljih namirnica za te svrhe. Takođe uz ovo može da se koristi laneni protein, koji obiluje vlaknima i proteinima, te na taj način čisti organizam i ubrzava probavu. Ljudi su oduševljeni ovim proteinom.

I treće mjesto bih prepustila ulju bundeve. Ovo ulje uglavnom koriste ljudi sa problemom prostate, ali i mokraćnim kanalina i bubrezima, jer reguliše navedena stanja. Ulje bundeve pomaže i kod iritabilnog crijeva, jača imunitet, reguliše holesterol i pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja.“

Trenutno, najveća potražnja je za uljem susama, jer ovo ulje može da se izlaže i visokim temepraturama, što znači da na njemu može da se prži hrana i da bude zdravija zamjena ulja u svakom obroku. Pored njega, ogromna je potražnja i za uljem lana.“

Za kraj, otkrila nam je da će uskoro u „Elanu“ biti dostupna i linija biljnih proteina, što je fantastična opcija za sve ljude koji biraju zdravu ishranu ili su vegani.

„Biljni proteini su, pored proteina, bogati i vlaknima. Odlični su za regulisanje probave, probleme sa kiselinom, ali i kao dodatak salatama, smutijia, kašama, dodaju se u tijesta i razna peciva. Laneni protein je najbolji za regulisanje probave, dok protein badema i kikirkikija zauzima prvom mjesto kada je ukus u pitanju.“

Slični članci

Brzinski čokoladni kolač u šolji

Ultra magazin

Čokoladni kolačići sa kikiriki puterom

Ultra magazin

Italijanska Tiramisu sladoled torta

Ultra magazin