Ultra Kreativno

Zaviri u najveću galeriju digitalne umjetnosti na svijetu

Najveća galerija digitalne umjetnosti na svijetu, Bassins de Lumieres, otvorena je prošle sedmice u francuskom gradu Bordou. Prostor, koji zauzima ova ogromna umjetnička galerija je stara baza nacističkih podmornica, koja je služila za zaštitu njemačke flote od vazdušnih napada, tokom Drugog Svjetskog Rata. 

arquitecturaydiseno.es

Nepregledni bunker je građevina od skoro 600.000 kubnih metara armiranog betona, kojim bi se moglo napuniti gotovo 240 olimpijskih bazena. Ovaj izložbeni prostor, čine četiri paralelna dijela sa pasarelama, koji dopuštaju posjetiocima, da istražuju više od 120.000 kvadratnih metara površine izložbi, koje se sastoje od 90 video projekcija, 80 zvučnika i 100 kilometara optičkih kablova.

arquitecturaydiseno.es

Bassins de Lumières je otvoren velikom izložbom slika velikih dimenzija na zidovima , autrijskog slikara Gustava Klimta, neke od njih su duže od 90 metara i više od 11. Izložba Gustav Klimt : zlato i boja, predstavlja portrete, pejzaže i aktove u poznatom zlatnom stilu umjetnika, među kojima se nalazi i poznata slika Poljubac. Program takođe predstavlja evoluciju karijere umjetnika, od njegovih početaka kao neoklasičnog umjetnika do pionira pokreta Bečka secesija.

arquitecturaydiseno.es

Osim ove izložbe, takođe se može pogledati izložba posvećena njemačkom umjetniku Paul Klee-u. Ova izložba odaje počast muzičkim sposobnostima ovog umjetnika, uvlačeći posjetioce u ambijent u kojem mogu da uživaju u umjetničkim djelima, povezanim sa muzikom.

arquitecturaydiseno.es
arquitecturaydiseno.es

Treći prostor, Le Cube, ekskluzivno je posvećen Ocean Data, djelu turskog digitalnog studija Ouchhh, koji je specijalizovan u oblasti grafičkog dizajna, digitalne umjetnosti i pokretnih slika, nastale uz pomoć kompjutera. U izložbi Ocean Data, studio je koristio vještačku inteligenciju, kako bi stvorio slike od miliona podataka, koji su dobijeni i na taj način stvorili jedinstveno umjetničko, digitalno djelo, u kojem su oblici, svjetlost i pokret, stvoreni uz pomoć algoritma.

 

Slični članci

Kako da iskoristiš prostor ispod stepenica

Ultra magazin

Pogledaj kako izgleda eko hotel napravljen od starih kontejnera

Ultra magazin

Donosimo 4 trenda, koja će oblikovati tržište rada!

Ultra magazin