Ultra Zanimljivo

Zašto veze ne treba da budu na društvenim mrežama?

Sigurno da je zabavno fotografisati, objavljivati novosti i dijeliti segmente svoje ljubavne veze na društvenim mrežama. Ovo može da posluži kao svojevrsni podsjetnik veze, i dobar je način da tvoji prijatelji i porodica znaju šta se dešava u tvom životu. Ali, ako život počne da se okreće oko dijeljenja detalja veze na društvenim mrežama i uzbuđenja koje može da donese, onda je vrijeme da staneš. 
Foto: bongkarn thanyakij/Pexels

“Ovo je posebno istina ako su društvene mereže donijele neku vrstu drame u tvoj život ili ako shvatiš da umjesto da uživaš u društvu partnera, zapravo zuriš u telefon. Imajući to na umu, zapamti da je sve što objaviš permanentno”, rekla je Dr. Carla Marie Manly, klinički psiholog. Bez obzira da li na društvenim mrežama dijeliš nešto pozitivno ili negativno može da ostavi trajni utisak.

I dok je u redu da dijeliš svoj život na internetu, ako uživaš u tome, Ultra ti donosi mišljenja stručnjaka zašto je dobro da držiš svoju vezu dalje od društvenih mreža:

Foto: juan mendez /Pexels
  • Pomaže ti da uživaš u trenutku

Dokumentovanje veze te izvuče iz trenutka u kojem bi trebalo da uživaš. Vrijeme koje provedeš objavljujući fotografije na društvenim mrežama, oduzima ti vrijeme koje možeš da provedeš sa partnerom, a veoma često je baš to što nedostaje u vezi – istinski kontakt licem u lice, bez kojeg se možeš početi osjećati izolovano od partnera.

Velika je razlika između sjedenja jedno nasuprot drugog i razgovora, i sjedenja jedno nasuprot drugog dok svako gleda u svoj telefon. Dakle, ako obeećaš sebi da nećeš dopustiti da ti telefon odvlači pažnju, uživaćeš puno više u vremenu sa partnerom.

Foto: Pexels
  • Povećava osjećaj autentičnosti

Kada uživaš sa partnerom, umjesto da razmišljaš kako da napišeš nešto pametno na društvenm mrežama pored slike, može da pomogne da se poveća osjećaj autentičnosti.

“Ako organizuješ specijalni piknik, energija se mijenja i usmjerava se sa uživanja na dokumentovanje našeg uživanja kada društvene mreže uđu u sliku,” kaže dr. Manly.

Ako izbaciš društvene mreže iz jednačine, posebno tokom posebnih trenutaka, veza će biti puno stvarnija i autentičnija.

Foto: Євгеній Симоненко/Pexels
  • Manje pritiska

Ako se manje fokusiraš na društvene mreže, a više na vezu, takođe ćeš se riješiti velikog pritiska – čak i tenzije za koju možda nisi ni znao/la da je tu.

“Za mnoge ljude, društvene mreže su sve manje sredstvo za djeljenje uspomena a sve više sredstvo za održavanje koraka sa drugima”.

To je veoma stresno, ali ne mora da vam visi nad glavom. Ako odlučiš da držiš vezu dalje od društvenih mreža, uklonićeš i pritisak da sve bude savršeno.

Foto: Luis Quintero /Pexels
  • Osjećaćeš se bliže partneru

Biti u vezi znači dijeliti trenutke sa nekim drugim, ali ipak ništa ne može da uništi poseban trenutak kao društvene mreže.

“Kada odbacimo ponašanje koje se fokusira samo na nas same i orijentišemo se na ponašanje koje se fokusira i na partnera, neurobiološki obrasci se mijenjaju i povećava se osjećaj empatije, saosjećajnosti i brige za druge.”

Foto: Daria Shevtsova/ Pexels
  • Imaćeš više privatnosti

I dok je zaista moguće objavljivati na društvenim mrežama na način da ne utiče na tvoj privatni život, držanje veze dalje od društvenih mreža znači da je privatni život samo tvoj, i da ga ne izlažeš potecijalno negativnim i toksičnim komentarima.

Imajući to na umu, ako razmisliš dobro prije nego što objaviš nešto na društveim mrežama i ako ti je partner prioritet, sigurno ćeš moći da dijeliš skice iz života na pozitivan način.

Foto: Leah Kelley/Pexels
  • Više ćeš se zabavljati

Osim privatnosti, zaista je lijepo provesti vrijeme samo sa partnerom znajući da nije važno šta radite ni kako izgledate, jer ako znate da nema kamera i objavljivanja na društvenim mrežama prioritet će ti biti vrijeme sa partnerom.

“Ako držiš vezu dalje od društveih mreža to ti dozvoljava da uživaš u trenutku i da se ne zamaraš sa sitnicama kako bi sve bilo savršeno za društvene mreže. Moguće je da će ti trebati vremena da se navikneš, ali na kraju ćeš shvatiti da je zaista zabavno”.

Foto: Artem Beliaikin/ Pexels
  • Nema poređenja

Najveća prednost veze koja nije na društvenim mrežama je što nema tog stresnog i dosadnog stalnog osjećaja poređenja sa drugima. Stručnjaci se slažu da iako nismo ni svjesni, stalno poređenje radi protiv našeg mentalnog zdravlja i zdravlja naše veze.

Nesvjesno, dok gledaš šta drugi parovi rade, možeš da poželiš da je i tvoja veza ista, ali je veoma važno da upamtiš da je skoro sve što se objavljuje na društvenim mrežama obrađeno i iscenirano, i da je jedino važno ono što ti i tvoj partner radite i veza koju dijelite u stvarnom životu.

Bez stalne prisutnosti društvenih mreža imaćeš puno više prilike da se povežeš sa partnerom i da zajedno uživate u stvarima koje vas čine srećnim.

 

Izvor: bustle.com

Slični članci

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin

Kako će Venera u Blizancima uticati na naš ljubavni život?

Ultra magazin