Ultra Ukusno

Zašto treba da piješ vodu sa limunom svako jutro?

Voda sa limunom je piće puno hranjivih sastojaka, koje možeš da pripremiš veoma brzo kod kuće. Kada ga popiješ ujutro na prazan stomak, tvoj probavni sistem radi bolje, jača imunitet i bubrezi funkcionišu dobro. Ukratko, ovo jednostavno piće može da ti olakša neke zdravstvene tegobe. U nastavku pročitaj, koliko često treba da piješ vodu sa limunom, kako da je pripremiš i koji su benefiti.

Foto: Pexels

Zašto voda sa limunom?

Kada čujemo koji su benefiti ako pijemo vodu sa limunom, ne možemo da se ne zapitamo zašto baš voda sa limunom, a ne sok od nekog drugog voća. Pa, limun je bogat vitaminom C i osim toga, sadrži kompleks vitamina B, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum i veliku količinu vlakana.

Zapravo, količina minerala koju sadrži zahtijeva da se razblaži sa vodom, jer bi nerazblažen mogao da ošteti zubnu caklinu. Zato obavezno pij vodu sa limunom, a ne sok od limuna. Limun posjeduje odlična antivirusna i antibakterijska svojstva i održava organizam hidriranim, utičući na opšte dobro.

Foto: Suhairy Tri Yadhi/Pexels

Kako da pripremiš vodu sa limunom?

 • 1 limun
 • Bokal vode
 1. Dobro operi limun i isjeci ga na kriške
 2. Dodaj kriške limuna u bokal sa vodom
 3. Ostavi preko noći
 4. Popij jednu čašu svako jutro na prazan stomak

Ovo funkcioniše zato što je:

 • Lako za pripremu
 • Namirnice su svima dostupne
 • Nije skupo
 • Puno je vitamina C
 • Pojačava imunitet
 • Pospješuje probavu
 • Antiokisidansi pomažu da se izbace otrovi iz organizma

Koliko često treba piti vodu sa limunom?

Počni sa jednom čašom, dva puta dnevno. Popij jednu čašu ujutro, a zatim naveče prije večere. Ako želiš da piješ više od dvije čaše dnevno, onda treba da piješ svaka 3 sata. Smanjuj učestalost konzumiranja, postepeno na jednom dnevno.

Da li se voda sa limunom pije hladna ili vrela?

Nemoj da piješ vrelu, jer vrela voda može da uništi hranjive sastojke, koji se nalaze u limunu. Može da bude mlaka voda, rashlađena ili najbolje na sobnoj temperaturi.

Foto: Unsplash

Zašto vodu sa limunom treba piti ujutro?

1. Posjeduje diuretička svojstva

Konzumiranje vode sa limunom povećava volumen urina, što pomaže da se izbace otrovi, koji su se nakupili u organizmu. Ovo održava urinarni trakt čistim i zdravim, i takođe pospješuje funkcionisanje enzima.

2. Pomaže probavi

Sastojci soka od limuna slični su probavnim sokovima u pljuvački i digestivnom traktu. Zato pomaže da se hrana rastvori u jednostavnije supstance i takođe pospješuje stvaranje žučnog soka, koji pomaže proces varenja hrane.

3. Uravnotežuje PH nivo

Iako je kiselina, limunov sok ima alkalni efekat kada uđe u organizam, što pomaže metaboličku aktivnost. Tako da redovna upotreba vode sa limunom, može da ti pomogne u borbi protiv stomačne kiseline.

4. Povećava imunitet

Velika količina vitamina C, čini ga idealnom hranom za pojačavanje imuniteta. Pomaže u borbi protiv prehlade. Obzirom da je bogat kalijumom, pospješuje funkcionisanje mozga i nervnih ćelija. Unošenje vitamina C, pospješuje apsorpciju željeza u organizmu iz drugih namirnica.

5. Čini kožu savršenom

Odbaci sve skupe kreme i umjesto njih, svako jutro popij čašu vode sa limunom. Sadržaj vitamina C u soku od limuna je nevjerovatan antioksidans, koji pomaže u uklanjanju bora i nepravilnosti sa kože, i bori se protiv prvih znakova starenja. Generalno čini kožu zdravijom i sjajnijom.

6. Pomaže pri zarastanju rana

U slučajevima rana i povreda, upotreba vode sa limunom pomaže bržem zarastanju rana, zbog velike količine vitamina C. Takođe pomaže u jačanju kostiju i ublažava upalu mišića i zglobova.

7. Daje energiju

Čaša vode sa limunom svako jutro, može da ti da energiju za cijeli dan.

8. Hidrira limfni sistem

Tekućina koju tijelo izgubi tokom dnevnih aktivnosti, može da izazove umor i dehidriranje. Voda sa limunom pomaže hidrataciju, smanjuje umor i povećava nivo energije. Dakle, prvo što treba da uradiš ako osjetiš umor i dehidraciju je da popiješ čašu vode sa limunom.

9. Osvježava dah

Voda sa limunom, kada se konzumira nakon pranja zuba može da pomogne u sprečavanju gingivitisa, a takođe sprečava loš zadah u ustima.

10. Pomaže da izgubiš kilograme

Pektin u limunu pomaže da ne osjećaš glad. Kao rezultat rijeđe osjećaš glad, što sprečava grickanje između obroka. Takođe voda sa limunom pomaže probavu i izbacivanje otrova iz organizma, što utiče na gubitak kilograma.

Kao što znamo,, ne treba pretjerivati čak ni u zdravim stvarima. Evo šta može desi ako pretjeraš sa vodom sa limunom

 • Može da ošteti zubnu caklinu
 • Previše vode sa limunom može da izazove glavobolju i umor
 • Može da izazove kiselinu
 • Može da šteti osobama sa čirom na želucu
 • Konsultovati se sa doktorom, prije nego što dozvolite djeci da piju vodu sa limunom

Slični članci

Slasni čips od tikvica sa parmezanom!

Ultra magazin

Hrskava Focaccia prilog za svako jelo!

Ultra magazin

8 namirnica koje će ti pomoći tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa

Ultra magazin