Ultra Popularno

Zašto svi vole seriju “Mare of Easttown”?

IuteCredit
IuteCredit

HBO serija “Mare of Easttown” slijedi pokušaj rješavanja ubistva mlade žene i eventualno povezanih nestanaka još dvije osobe, zavjere koja se na televiziji odigrala više puta nego što se može izbrojati. Njen protagonista je istraumirana policijska detektivka koja pomjera granice u pokušaju da dođe do srži zločina, Mare Sheehan, koju odlično glumi predana Kate Winslet.

mare of easttown serija
Foto: Sarah Shatz/HBO

Radnja je smještena u mali grad u Pensilvaniji čije su skromne kuće od opeke, poredane u uredne redove, dimnjak za dimnjakom, među prvim slikama koje se pojavljuju u prvoj epizodi. Odmah se osjeća ugrađena melanholija u ovom malom mjestu gdje živi radnička klasa. Ali Mare of Easttown, koju je stvorio i napisao Brad Ingelsby izdvaja se snažnim likovima koji će rasti pred gledaocima sa svakom epizodom.

Ispostavilo se da Mare of Easttown nije strogo kriminalistička drama. Veći dio priče usredotočen je na ubistvo Erin McMenamin (Cailee Spaeny), tinejdžerke i majke novorođenčeta, koje zatvara prvu epizodu. Svjedočimo kako Mare obavlja svoj posao u dogovoru s Colinom Zabelom (Evan Peters), okružnim detektivom koji je pozvan da joj pomogne i koji joj se ne dopada naročito.

hbo serija kate winslet
Foto: HBO
IuteCredit
IuteCredit

Mare iz Easttowna poziva nas da na stvari gledamo onako kako to čini Mare: s dovoljno pažnje da uhvatimo i najmanju promjenu u izrazu lica koja može naslutiti laž, i s dovoljno cinizma da pomislimo da je moguće da čak i ljudi koje oduvijek poznajemo mogu biti sposobni na neobjašnjivo ponašanje. Postoje opravdani razlozi zbog kojih je Mare cinična. Izgubila je odraslog sina zbog samoubistva; razvela se od supruga (David Denman), koji je sada zaručen za drugu ženu; i pokušava odgojiti unuka kojeg je njen sin ostavio. Kada se Mare iz Easttowna upušta u ove stvari, to se kreće od kriminalne drame do proučavanja likova i istraživanja tuge. Ideja da svi koje sretnemo vode bitku o kojoj ne znamo ništa, prožima ovu seriju u kojoj se Mare jedva bori.

Osim što je krimi-drama i čista drama, Mare of Easttown ima u sebi ugrađen i sjajan sitcom. U tom sitcomu glume Kate Winslet i Jean Smart kao Mareina majka Helen, koja živi s Mare i, kako je već tradicionalno u odnosu majki i kćerki, izvlači Mare-in i posljednji živac.

No, najizazovnija uloga u seriji pripada Kate Winslet, ne samo zato što je Mare u gotovo svakom kadru, već i zato što dio zahtjeva širinu osjećaja i suptilnosti, kao i nezanemarljivu prepreku da nas uvjeri da je kao britanska glumica rođena i odrasla u Pensilvaniji. Uprkos tome, maestralna oskarovka je i ovdje pokazala izvanredno umijeće.

Sve što može izazvati osjećaj šoka, prebaciti nas u drugi grad i natjerati nas na smijeh je vrsta televizije koja je vrijedna našeg vremena. Ova serija to jeste.

 

Izvor: vulture.com

Slični članci

Poznate 50-godišnjakinje dokazuju da su godine samo broj

Ultra magazin

The Pursuit of Love je satirična mini serija snimljena po istoimenom romanu

Ultra magazin

Nova sezona “La Casa de Papel” dolazi! Objavljen trailer pete sezone! (VIDEO)

Ultra magazin