Ultra Zanimljivo

Potrebno nam je 8 zagrljaja dnevno!

Foto: Unsplash
IuteCredit
IuteCredit

Terapija zagrljajem definitivno je moćan način liječenja. Možda nisi osoba koja voli da se grli, ali sve više istraživanja pokazuje da je zagrljaj izuzetno efikasan u liječenju bolesti, usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa.  Zagrljaj je besplatan, izraz je nježnosti i očigledno dobro utiče na naše zdravlje.

Riječ “zagrljaj” nastala je sredinom 16. vijeka; široko prihvaćena teorija je da je nastala u Skandinaviji i blisko je vezana za riječ hugga, norveški “udobnost i utjeha”.

Terapeuti smatraju da su nam četiri zagrljaja dnevno potrebna za opstanak, osam zagrljaja dnevno za održavanje i dvanaest zagrljaja dnevno za rast.

1. Zagrljaj gradi povjerenje i osećaj sigurnosti. Ovo pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji.

IuteCredit
IuteCredit

2. Zagrljaji mogu odmah povećati nivoe oksitocina, koji liječi osećaj usamljenosti, izolacije i ljutnje.

3. Provođenje dužeg vremena u zagrljaju podiže nivo serotonina, podiže raspoloženje i stvara sreću.

4. Zagrljaji jačaju imunološki sistem. Nježni pritisak na grudi i emotivni naboj aktivira čakru solarni pleksus. Ovo stimuliše timus, prsnu žlijezdu koja reguliše i balansira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji nas održavaju zdravim i bez bolesti.

Foto: Freepik

5. Zagrljaj povećava samopouzdanje. Od kada smo rođeni dodir naše porodice pokazuje da smo voljeni i posebni.  Zagrljaji nas povezuju sa našom sposobnošću da volimo sebe.

6. Zagrljaj opušta mišiće, oslobađa napetost u tijelu i može smanjiti bolove povećavajući cirkulaciju u mekim tkivima.

7. Dovodi u ravnotežu nervni sistem. Reakcija kože nekoga ko prima i daje zagrljaj pokazuje promjenu provodljivosti kože. Efekat vlage i električne energije na koži ukazuje na uravnoteženije stanje u nervnom sistemu – parasimpatičnost.

8. Razmjena energije između ljudi koji se grle je ulaganje u odnos. Podstiče empatiju i razumijevanje.

 

 

Slični članci

Nikola Jokić novi član Jelen porodice

Ultra magazin

Savjeti kako da uštediš za putovanja!

Ultra magazin

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Ultra magazin