Ultra Kreativno

Zašto je dobro dekorisati prostor biljkama?

Ko kaže da biljke nisu dobar dekor? Naravno biljke treba uzgajati i održavati. Međutim, biljke nisu toliko skupe poput ostalih komada dekora koji bi te koštali dvostruko ili trostruko više od pojedine biljke. Dakle, donosimo ti nekoliko ideja da oživiš svoj dom!
Instagram / @mrcigar

Upotreba biljaka za uređenje u zatvorenom prostoru nema samo estetske svrhe, već može imati i ogromne prednosti:

1. Psihološki. Prema studijama, biljke dramatično djeluju na okolinu, čineći prostor opuštajućim i podsticajnim. Uz to, može povećati samopoštovanje, osjećaj blagostanja i donijeti više optimizma. U ovom slučaju, to bi smanjilo nivo stresa, anksioznosti i depresije.

Instagram / @kunis_lovely_vintage_home

2. Kognitivni. Teoretski, biljke pojačavaju naše mentalne sposobnosti poboljšanjem koncentracije i pamćenja, što dovodi do boljeg postizanja ciljeva. To povećava pažnju i svijest, donoseći mir i harmoniju.

Instagram / @viktoria.dahlberg

3. Više kiseonika, manje ugljen dioksida. Kroz niz testova koje su proveli mnogi naučnici čvrsto su se složili da posjedovanje sobnih biljaka može poboljšati kvalitet vazduha. Smanjuje razinu ugljen dioksida – razlog zbog kojeg se osjećamo pospano. Isto tako može u velikoj mjeri smanjiti nivo toksina koji se mogu pretvoriti u prašinu. Da bismo mogli lako disati, potrebno nam je više kisika koji nam biljke mogu pružiti.

Instagram / @theplantydropper

4. Svježiji vazduh u zatvorenom prostoru. Znaš li da vazduh u zatvorenim prostorima može biti zagađeniji od vanjskog? Da, to je istina! Zato treba imati više biljaka u kućama! Biljke se smatraju korisnim za filtriranje vazduha.

Pinterest

5. Poboljšavaju izgled doma. Biljke mogu biti efikasan komad za ukrašavanje, koji može ublažiti izgled unutrašnjih prostora. Ukratko, bez napora mogu donijeti život bilo kojim dosadnim uglovima i prostorijama tvog doma.

Instagram / @berlinhomelove

Ukrašavanje doma biljkama može biti vrlo jednostavno. Biljke su vrlo svestrane i mogu se postaviti u bilo koji ugao ili prostor tvog doma, a unijeće živost i u tvoj radni kutak.

Pinterest

Ukoliko nemaš mnogo prostora, razmisli o mogućnosti kako da biljke postaviš vertikalno. Jedna od opcija je da postaviš držače na plafon, a druga da kreiraš zid od bilja.

Pinterest
Pinterest

 

Izvor: homedesignlover.com

Slični članci

Izvrsne umjetničke slike popularne ruske umjetnice, donose čari evropskih gradova

Ultra magazin

Evo kako da transformišeš prazan prostor u savršenu zonu za uživanje

Ultra magazin

Živopisne fotografije žetve vodenih ljiljana u Vijetnamu

Ultra magazin