Ultra Ukusno

Zašto bismo trebali češće jesti batat?

IuteCredit
IuteCredit

Batat je poznat kao odličan izvor vitamina C, koji jača imunitet i sprečava nastanak bolesti. Batat ima dosta tiamina, mangana i kalijuma, koji održavaju zdravlje nervnog i kardiovaskularnog sistema. Danas otkrivamo zašto češće trebamo jesti slatki krompir! 

Foto: Stockfood

Batat ili slatki krompir je korjenasto povrće sa jakom nutricionističkom vrijednošću, koja se upotrebljava već posljednjih 5000 godina. Ovaj plod izuzetno jake narandžaste boje potiče iz tropskih šuma Južne Amerike, a uspijeva širom svijeta – uključujući i naš region. Batat u svom nazivu ima riječ sladak zbog karakterističnog okusa, ali ipak njegova konzumacija se preporučuje i osobama oboljelim od dijabetesa.

Otkrivamo tri glavna razloga zbog kojih bi trebali češće jesti batat:

IuteCredit
IuteCredit

Jača imunitet

Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krompir zadovoljava čak 33% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Obiluje vitaminom A koji je neophodan za jačanje imuniteta i odbijanja bolesti, ali i ključan kod zaštite očiju, te za zdravlje kože.

Čuva tijelo od stresa

Slatki krompir je i dobar izbor mangana koji obezbjeđuje zdravlje kostiju, ali i štiti stanice od štete koje izaziva stres. Batat sadrži i tiamin ili vitamin B1, koji osigurava zdravlje nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Jača rad mišića

Za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema ključan je i kalijum. Batat obiluje ovim mineralom – u 100 grama nalazi se više od 335 miligrama – koji snižava krvni pritisak, obezbjeđuje pravilan rad mišića, te sprečava grčenje u ustima.

Batat je fleksibilna namirnica koja se može kuhati, pržiti i peći, te sjediniti s drugim povrćem, ribom i mesom.

 

Izvor: Food Desire 

Slični članci

Ove zobene pahuljice sa kafom moraš probati

Ultra magazin

Oduševi prijatelje ukusnim jelom Azije!

Ultra magazin

Najbolje voće ako želiš ravan stomak

Ultra magazin