Ultra Inspirativno

Žana Poliakov: Nije sve logično, nešto je i magično!

“Pisala sam blog prije no što je iko to tako nazvao. I dalje mislim da je to ružan naziv, zato svoj zovem journalogue.”

Žana Poliakov je autorka knjiga: “Kako zračiš, tako privlačiš”, “Soulfood recepti za srećniji život”, “I believe in Magic & Love”, “Romantično resetovanje”, “Soulfood za 365 dana”, “21 dan mind detox izazov”, “Ona zna”, “I am love”, “Soulfood”, “Soul Journal” i “Lovmarks”. Kreatorka je mentorship 9-mjesečnog programa “KAKO DA NAPIŠETE KNJIGU”.

Foto: Žana Poliakov

Završila je Akademiju Dramskih umjetnosti, sertifikovana Drama Queen. Uvijek sve radi preko veze, ali bežičnim putem. Internet pionirka, bavi se pitanjima digitalnog doba, kopije i originala, konzumerističkog društva i new age filozofijom.

Godine 1996. započinje profesionalnu karijeru, razvijajući sopstveni koncept vizuelne komunikacije, gdje umjetnica prevazilazeći zadate okvire, transcendentira kroz medije i postaje više ili manje pop zvijezda (www.cyberkuhinja.com).

Jedan je od osnivača umjetničke asocijacije Remont. Izlagala je na više grupnih izložbi širom planete i na dva Oktobarska Salona u Beogradu, gdje je eksperimentisala sa  ambijentalnim instalacijama, igrajući se odnosima između razuma i osjećajnosti, privatnog i javnog. Nema sređenu umjetničku biografiju, pošto je uređivanje života, pretvorila u umjetničko djelo.

Pisanje je bilo sastavni dio svega što je radila bilo na radiju, televiziji, u advertajzing agencijama, kao kolumnista, novinarka, urednica u analognim i digitalnim medijima (Život na b92.net) ili kao kreatorka sopstvenih web sajtova.

Iconic first editor in chief of magazine Sensa, od lansiranja magazina za srećniji život od 2008. do 2012. godine. Uvodnike iz svih magazina objavila je kao knjigu Soulfood, sensational uvod u srećniji život (Mono i Manjana, 2010.) “Paradoks je što mi se čini da sam se oko te knjige najmanje trudila, a ona se i dalje najbolje prodaje. Nije čak ni knjiga nego kolekcija uvodnika, a čitaoci je tretiraju kao amajliju.“ (www.soulfood.rs)

Foto: Žana Poliakov

Šta smatraš svojim najvećim uspjehom?

ŽANA POLIAKOV: Ne razmišljam više u kategorijama najvećih, najboljih, a ni uspjeha. Valjda sam sad u drugoj životnoj fazi, kad sam više usmjerena na to šta još mogu da dam i ostavim, a ne šta još mogu da uzmem i ostvarim.

Najljepši komentar koji si ikada dobila u vezi tvog rada?

ŽANA POLIAKOV: Volim kad se prepoznajemo…

Kojim životnim vrijednostima se najčešće vodiš?

ŽANA POLIAKOV: Analiza mi je paraliza. Just do it.

Foto: instagram/zana.poliakov/

Kako izgleda tvoj proces stvaranja, pisanja bloga ili knjiga?

ŽANA POLIAKOV: Nije sve logično, nešto je i magično.

Kako izgleda tvoj kreativni prostor u kojem stvaraš, pišeš?

ŽANA POLIAKOV: Svaka kuća u kojoj boravim, postane moj kreativni prostor. Pretvorim je u svoj kreativni prostor, čak i kad nije. Izazov je bio renovirati kuću van Beograda, koja je sad neka vrsta mog rehab centra, tu se odmaram, oporavljam i stvaram. Magična je ta kuća, svakojake ideje tu dolaze. Isto tako, bilo je izazovno napraviti nešto u Indiji, tamo nisam imala toliko stvari na raspolaganju, ali tamo mi i nije bilo potrebno “mnogo stvari”, tamo je neka čarolija već u vazduhu…te je lakše. Mislim da se sad iskristalisalo, da mi je bitno da bude neka priroda.

Foto: instagram/zana.poliakov/

Ti si faktički pionirka na ex-yu prostorima, kada je u pitanju online sadržaj, kako je tekao taj razvojni put i kako danas po tebi izgleda digitalni prostor?

 ŽANA POLIAKOV: Kao što smo i predvidjeli, postao je sastavni dio našeg života i tu nema više ničeg neobičnog. Ulazimo u online prostor, kao što otvaramo frižider. Da vidimo šta ima, kad nam je potrebno 🙂

Kako se odmaraš, kako zamišljaš idealan odmor?

ŽANA POLIAKOV: Pa, ja već imam život od koga mi nije potreban odmor. Nije da baš radim neke stvari koje me umaraju, nego više je stvar u tome da radim nešto drugo. Umara me kad radim jedno te isto.

Preporuči nam neku destinaciju za putovanje i odmor?

ŽANA POLIAKOV: Do prije neki dan sam istraživala Bosnu i Hercegovinu, fascinirana sam predjelima i ljudima. Priroda se nije štedjela kad je kreirala sve one planine, šume, rijeke, vodopade… to su mjesta za odmor. Nekada ne moramo da odemo preko sedam gora i sedam mora, da bismo se odmarali ili otkrivali nešto novo, možda samo da povedemo prijatelje u svoj kraj.

Foto: instagram/zana.poliakov/

Živiš na relaciji Indija, ex-yu prostor, kako si sebi uredila život na različitim relacijama?

ŽANA POLIAKOV: Lijepo. Kao urednica života i direktorka svemira 🙂

Tvoje knjige nas često inspirišu da preispitamo neka svoja uvjerenja, da pronađemo inspiraciju iIi da okrenemo novi list života. Šta te najviše obraduje kada ti se čitaoci/čitateljke javljaju, kojima se desila promjena, nakon čitanja tvojih knjiga?

ŽANA POLIAKOV: Najviše me obraduje kad počnu sami da pišu i režiraju “knjigu svog života”.

Koje su knjige tebi promijenile pogled na svijet i na neki način promijenile život?

ŽANA POLIAKOV: “Put umjetnika” – Julia Cameron mi je bila značajna knjiga. I sada je preporučujem, odnosno obavezna lektira je za moje mentije, na mentorship programu. Mindhacking, Sir John Hargrave. Transurfing, Vadim Zeland.

Foto: instagram/zana.poliakov/

Imaš li neki životni moto koji slijediš?

ŽANA POLIAKOV: Nemam. Životni moto slijedi mene 🙂

Šta te je motivisalo da pišeš?

ŽANA POLIAKOV: Ovo je zanimacija za mozak. Riječi su vrlo moćne i vrlo često, nismo ni svjesni kako ih koristimo. Evo na ovom primjeru zgodno da demonstriram. Pitanje je u prošlom vremenu, i sad ja tražim odgovor, ali ga ne nalazim jer se ne sjećam “motivacije”, nego šta me je “pokrenulo” i prije šta me je “natjeralo” da pišem. Ako bi pitanje bilo šta me motiviše da pišem, danas u sadašnjem vremenu – tu bismo imali neke druge odgovore. Zanimljivo je i postavljanje pitanja. Pogotovo kada se rade intervjui, način na koji postavimo neko pitanje, značajno doprinosi odgovoru kakav ćemo dobiti. Tim Ferriss uvijek priča o tome, kako je učio da postavlja bolja pitanja, da bi postao bolji “podkaster”.

Foto: instagram/zana.poliakov/

Kako izgleda kada ti pomažeš drugima da pišu i da pronađu talenat za pisanje u sebi, da ispričaju svoje priče?

ŽANA POLIAKOV: A to je dio koji me trenutno najviše uzbuđuje. Sa svojim knjigama sam se izigrala, to meni više nije nepoznat teren, ali raditi sa ljudima koji nikada nisu objavili bilo šta napisano, a tek knjigu – to je fantastično i svaki put sa svakom novom osobom i novo iskustvo. Svako je svijet za sebe i svako ima svoje “pokretače” i “okidače”. Fascinirana sam koje sve mi načine pronalazimo da sabotiramo sami sebe, ali je isto tako detektivski posao… Šerlok Holms je moj omiljeni junak.

Teme koje mi dolaze su takođe zanimljive, šta sam sve naučila radeći sa mentijima… evo sad završavamo knjigu o Ikebani, u riječi i slici, roman o porodici koja živi sa dijagnozom, gdje nam je jedan od glavnih junakinja u knjizi, pored mame, tate i dvije sestre, upravo i multipla skleroza, potom vrlo emotivnu priču djevojčice koju je ostavila majka i koja je svjesno živjela sa tim saznanjem i osjećanjima. Razvijamo knjigu o tome, kako pokrenuti svoj posao sa kolačima. Oh koliko je to sladak zadatak, pogotovo kad isprobavam kolače…

“Kao da si anđeo” je knjiga koju smo napravile zajedno Milica Perišić i ja o procesu samootkrivanja indigo djece, o slušanju intuicije, unutrašnjeg djeteta i kanalisanju anđeoskih poruka. Neke stvari nam danas djeluju neobično, a zamislite kako su ludo djelovali oni, koji su razvijali bežičnu komunikaciju. Imaćemo sprave sa kojima ćemo razgovarati jedni sa drugima bez obzira gdje smo, slaćemo poruke jedni drugima brzinom svjetlosti…

Foto: instagram/zana.poliakov/

Šta je za tebe sreća?

ŽANA POLIAKOV: State of mind.

Da li imaš situacije sopstvenog preispitivanja i kako izgleda taj put kada zaploviš u najdublje dijelove sopstvene duše?

ŽANA POLIAKOV: Pojednostavim sve.

Da li je ljubav osnovni pokretač svega?

ŽANA POLIAKOV: Ljubav i glad, pa shvatite to kako hoćete.

Foto: instagram/zana.poliakov/

Šta si spoznala o sebi i kojih smjernica se pridržavaš, kada je u pitanju rad na sebi?

ŽANA POLIAKOV: Ne znam odgovor na ovo pitanje 🙂

Kako si se odlučila da kreneš u avanturu sopstvenog života i da živiš po sopstvenim pravilima?

ŽANA POLIAKOV: Smrt je najbolji motivator. Kad ti odu neki dragi bitni ljudi, ukapiraš da je vrijeme najveći serijski ubica i da je naše vrijeme ograničeno. Imam jednu zabavnu “vježbu”, kad odlučujem šta ću da radim – da imam još godinu dana života, čime bi se bavila i da li bih se nervirala oko toga. Ako bih, onda radim. Biram svoje probleme.

Poruka za naše Ultra čitaoce i čitateljke?

ŽANA POLIAKOV: Biraj svoje probleme. Kakve probleme biste voljeli da rješavate?

Slični članci

Izazovi roditeljstva i praktična rješenja iz stručnog ugla

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: Ljubav se nosi u tri…

Ultra magazin

10 razloga zašto da posjetiš Maltu

Ultra magazin