Ultra Zanimljivo

Za šta sve možeš koristiti jabukovo sirće?

IuteCredit
IuteCredit

Jabukovo sirće je napravljeno od dvostruko fermentisanog soka od jabuke – a puno je vitamina B i C, probiotika i sirćetne kiseline. Konačni proizvod je prilično čaroban eliksir koji ima širok spektar upotrebe koji prevazilazi kuhinju, uključujući rutinu njege, čišćenja i ljepote. Ovo su neki načini na koje možeš da ga koristiš.

jabukovo sirće upotreba
Foto: freepik.com
Tave i šerpe

Jabukovo sirće izvršava posao čišćenja gotovo svega u tvom domu, uključujući zapečene lonce i tave. Jednostavno napuni posudu vodom, dodaj jednu šolju sirćeta i prokuhaj. Skini posudu s vruće ringle i ubaci dvije kašike sode bikarbone. Neka smjesa djeluje sa svojom pjenušavom magijom i pročišćava, dok posuda ne bude izgledala kao nova.

Dezodorans

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, jabukovo sirće se može koristiti za suzbijanje izvora neprijatnih mirisa. Jednostavno dodaj jedan dio jabukovog sirćeta u jedan dio ustajale vode ili alkohola za trljanje i voila – dobićeš sprej, kojim možeš prskati sve, od pazuha do smrdljivih patika.

Za ispiranje kose
IuteCredit
IuteCredit

Ako ti je kosa u posljednje vrijeme malo teška, sirće može biti rješenje. Sirće razrijedi s jednakim dijelovima vode (više vode ako imaš osjetljivu kožu) i prelij rastvor po glavi. Pričekaj nekoliko minuta, a zatim isperi. Ovo ispiranje kose, ukloniće nakupine proizvoda i vratiti tvojoj kosi lakoću.

jabukovo sirće
Foto: freepik.com
Tonik za kožu

Fanovi jabukovog sirćeta tvrde da on čisti i tonira kožu i smanjuje znakove starenja kada se koristi kao tonik. Kombinuj jednu kašiku sirćeta na 2 čaše vode. Ostavi tonik na koži 1-2 minute, prije nego što ga sapereš mlakom vodom i naneseš hidratantnu kremu. Započni s upotrebom jednom sedmično, prije nego što to uneseš u svoju dnevnu rutinu i povećavaj vrijeme zadržavanja tonika na licu, bez prekoračenja 15 minuta.

Sprej za pse

Buve i krpelji nisu tako veliki obožavaoci sirćeta. Za domaći sprej protiv ovih nametnika, pomiješaj jabukovo sirće i vodu u odnosu 3:1. Njime popršći krzno svog psa i ove dosadne parazite odbaciće kiselo okruženje i potražiće svoj ručak na drugom mjestu.

Foto: unsplash.com
Otrov za korov

Sirće može da ubije neželjene i beskorisne biljke, odnosno korov. Nema nikakvog recepta. Jednostavno popršći sirćetom korov i gledaj kako vene. Pazi da ne zakačiš i druge biljke, jer će se i one osušiti.

Čisti mašinu za suđe

Da se očisti mašina za suđe, stavi jednu šoljicu sirćeta u posudu u gornji stalak mašine. Zatim dodaj jednu šoljicu sode bikarbone u posebnu posudu za dodatnu svježinu. Pokreni pranje bez deterdženta i posuđa.

Za čišćenje odvoda

Prvo očisti četkom ili nečim sličnim odvod. Zatim sipaj 1/2 šolje sode bikarbone u odvod, dodaj 1/2 šolje sirćeta. Pokrij krpom i ostavi da se pjeni desetak minuta. Skini krpu i sipaj ključalu vodu.

Izvor: purewow.com

Slični članci

Popino prase – noćna mora za kućne ljubimce

Ultra magazin

Veliki horoskop za avgust!

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Djevici – planeta ljubavi, zabave, ljepote i novca

Ultra magazin