Ultra Zanimljivo

VR treninzi – šta su i zašto ih isprobati

Gotovo godinu dana od pandemije, treninzi u virtuelnoj stvarnosti počinju izgledati intrigantno. Kako grupni treninzi nisu preporučljivi, a potreba za vježbanjem i fizičkom aktivnošću je i dalje prisutna, virtuelni treninzi postaju sve realniji.

Tehnološki svijet smatra da bi virtuelni treninzi, poput onih kojima se može pristupiti s VR naočalama, mogli biti odgovor. Za neupućene, ovo iskustvo u početku može biti pomalo otkačeno. Stavljanje kompleta zaštitnih naočala koje blokiraju prizore i zvukove fizičkog svijeta oko tebe i odvode te usred šume ili međugalaktičke svemirske stanice ili u ptičju perspektivu na bilo kojem mjestu dostupnom Google Earthu, može biti dezorijentisajuće. U najboljem slučaju, premisa VR wellnessa je jednostavna: uključi se u VR matricu i sagorijevaj kalorije aplikacijama koje se više čine igrama nego iscrpljujućim kardio sesijama. Međutim, mnogima treninzi u virtuelnoj stvarnosti zvuče više poput nečega iz distopijskog YA romana ili naučno-fantastičnog filma. Ali u godini kada su čitavi naši životi – naše škole, sastanci, sretni sati, vjenčanja – postali virtuelni, zašto ne bi i naši treninzi?

Zašto isprobati VR treninge?

Iako je sasvim u redu željeti da tvoja fizička aktivnost bude utemeljena na realnosti, istina je da trenutne mjere ne dopuštaju da se opustimo koliko bismo stvarno željeli, pa tako i na mjestima gdje inače treniramo. Dok se svijet ne stabilizuje, ideja o VR treninzima kao nečem novom, izazovnom, zanimljivom i neobičnom može biti nova vještina koju želiš savladati ove godine.

U decembru je kompanija Oculus lansirala Oculus Move – fitnes tracker na platformi koji mjeri nivo aktivnosti i sagorijevanje kalorija tokom učestvovanja u bilo kojoj VR aplikaciji. Umjesto da kardio, na primjer, dobiješ na YouTube treningu, preporučenu dnevnu količinu aktivnosti možeš dobiti virtuelnim penjanjem po stijenama, igranjem intergalaktičkog ping-ponga ili postizanjem novog visokog rezultata u Beat Sabreu.

JJ MILLER / Courtesy of Supernatural

Korisnici navode da je korištenje VR naočala djelovalo čudno, ali intuitivno – ipak već godinama koristimo tehnologiju za poboljšanje treninga. Svi smo u eri ekrana: ko se nije upoznao izbliza s aplikacijama za vježbanje tokom posljednjih 10 mjeseci? Sudeći po nenadanoj rastućoj prodaji Pelotona i The Mirrora, svima nam se silno sviđa ideja da svoje vježbe učimo od virtualnog instruktora koji ulazi u naše domove.

Aplikacija dozvoljava da vježbamo u najraznolikijim krajevima – od podnožja Mount Everesta, kanjona u Americi, vrha vulkana – a trening možeš odrediti prema dužini, težini, muzičkom žanru i instruktoru. Postoje i meditacija, vježbe istezanja i jednočasovni kardio treninzi.

Trening je prilično jednostavan, ali uspijeva pogoditi svaku veću mišićnu grupu. Kad započneš sa treningom, dva džojstika se pojavljuju u tvojim rukama zahvaljujući ručnim kontrolerima – tako ganjaš mete palicama i radiš čučnjeve ili skačeš da se uklopiš u izazove pred tobom. To je poput treninga iz Trona.

Ipak, postoje negativne strane VR vježbanja. Imati naočale privezane za lice dok se znojiš, prilično je neugodno iskustvo. Potreban je prostor dovoljno velik da se krećeš i izvodiš vježbe. Ali, prava vrijednost leži u prilici da isprobaš nešto drugačije i da izađeš iz kolotečine izazvane pandemijom.

 

Izvor: glamour.com

Slični članci

Jysk se obavezao na 100% uvođenje održivog pamuka do kraja 2024.

Ultra magazin

Novi HT ERONET leteći internet možeš ponijeti gdje god ti treba

Ultra magazin

Veliki horoskop za mart!

Ultra magazin