Ultra Inspirativno

Volimo životinje: Upoznaj neobičnog mačka Blackie-ja, fotografkinje Maje Topčagić

Danas ti u rubrici „Volimo životinje“ predstavljamo mačka koji je sve, samo ne tipičan predstavnik ove vrste. Blackie je kućni ljubimac fotografkinje Maje Topčagić, koji ne voli izlaske iz kuće, ne prijaju mu druženja sa drugim mačkama, a uspio je i nekoliko puta spaliti svoje brkove. Poslije ovog teksta, biće ti jasno zašto ga Maja opisuje riječju čudak, ali i zašto ne bi mogla zamisliti svoju svakodnevicu bez njega.

Instagram/@majatopcagich

Blackieja smo našli na ulici, jedva je disao. Uvijek sam za to da se udome životinje s ulice, nego da se kupuju rasne. Star je oko 4 godine. Kada bih ga morala opisati jednom riječju – to bi bila riječ čudak. To je mačak koji ne voli vanjski svijet. Često mu otvorimo vrata da izađe van, ali on zbog svoje nesigurnosti ostane zadnjim nogama u kući, a prednjim vani!“

Instagram/@majatopcagich

Nesvakidašnji mačak koji ne uživa u šetnji po naselju, nikada nije bio oduševljen ni krznenim prijateljima koje mu je Maja nalazila.

„Bezbroj mačaka sam donosila, ne bi li se sprijateljili, jer sam bila voljna da udomim još jednu, da Blackie ima prijatelja. Međutim, ništa nije upalilo. Blackie je asocijalan. Pored toga, ima mnogo zdravstvenih problema, jer je prvih šest mjeseci bio na ulici. Zbog toga je veoma strašljiv, i ko god dođe u stan, on se sakrije dok ne odu. Ništa nam nije oštetio od namještaja, a da ne spominjem biljke. On ih ne dira. Nije ljubitelj hrane. Hrana nekad satima stoji, dok se on odluči da je pojede. Nije tipična mačka.“

Instagram/@majatopcagich

Blackie je uz sve probleme sa kojima se susreće, imao veliku sreću kada je završio u domu poznate fotografkinje.

Najviše voli da se igra sa maslinama, te ih kasnije jede. Stalno smo zajedno. Vodimo ga na more, kući u Bihać ili bilo gdje da krenemo. Nikad ga ne ostavljamo s drugim ljudima. On je privržen samo nama i sada tek vidim da smo ga stvarno razmazili. Nekad, kad nas nema cijeli dan, on neće da jede dok se mi ne vratimo”.

Instagram/@majatopcagich

Maja je prije nekoliko mjeseci postala majka, te je iz sopstvenog iskustva dala savjet svima koji se nađu u istoj situaciji – dolazak kući sa bebom, te početak života sa novim članom i kućnim ljubimcem.

„Bitno je postepeno upoznavanje, jer su mačke zauvijek na emotivnoj skali kao djeca. Vrlo je važno pridavati istu količinu pažnje njemu i bebi, da se ne osjeća odbačeno. Iz ljubomore se mogu desiti strašne stvari. Blackie se još nije navikao, i pomalo ignoriše bebu. Još uvijek nije siguran je li beba maca ili čovjek. Nije se nikad susreo s takvim „bićem“, pa mu treba vremena. Nije bilo incidenata, ali ne ostavljamo ga samog s njom. Ponekad dok ona spava, on je pronjuška, ali jos uvijek je skeptičan. Blackie joj priđe, pronjuška i čim ona počne mrdati nožicama, on se prepadne i pobjegne. Stekla sam dojam da se boji, jer nije siguran koje je Ella vrste.“

Foto: Maja Topčagić

Blackie je mačak koji voli vatru, a zanimljivo je da mu se dešavalo da sebi spali brkove istražujući svijeću ili oprži šapu stajanjem na vruće kolo. Ipak, ljubav koju donosi u dom, trpi sve njegove nestašluke.

„Mace upijaju negativnu energiju. Nisu naporne i veoma su samostalne. Blackie je član naše familije i obožavamo ga. Zato, udomite životinju s ulice, jer ćete joj spasiti zivot. A i sebi, jer će vam zauzvrat pokloniti ogromnu količinu sreće”.

Foto: Maja Topčagić

Slični članci

Zašto hodanje? Zato što vježbanje ne mora da bude komplikovano!

Ultra magazin

Znaš li šta je esencijalno za sve preduzetnike?

Ultra magazin

7 savjeta za stvaranje dublje veze sa partnerom/partnerkom

Ultra magazin