• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Volimo životinje: Prairie je ravnopravan član porodice i pas o kakvom je Neira oduvijek maštala
Ultra Inspirativno

Volimo životinje: Prairie je ravnopravan član porodice i pas o kakvom je Neira oduvijek maštala

IuteCredit
IuteCredit

Moda, putovanja, hrana, enterijer, ljubav – miks svega navedenog, godinama pratimo na društvenim mrežama Neire Kamerić Jevicki. Prije nekoliko mjeseci, uočili smo da je u njen i život njenog supruga, ušetao novi član, preslatka Prairie. Nju ti danas predstavljamo u rubrici „Volimo životinje“.  

„Prairie smo udomili kada je imala dva mjeseca, pa nismo imali predstavu o rasi. Nije nam to bilo ni najmanje bitno i zbog toga smo se odlučili na udomljavanje, a ne na kupovinu. Kada je bila štene ličila je na bigla, kasnije na posavskog goniča, a sada više ne liči ni na jednu rasu i vjerovatno je mješanac različitih lovačkih pasmina. Ono što je zanimljivo je da smo mi uvijek naginjali ka izgledu lovačkih pasa, kada smo htjeli da nabavimo psa i najljepši su nam bili bigl, baset, jack russel, jazavčar, i na kraju Prairie izgledom ima sve najljepše od ovih rasa i definitivno je izgledom i veličinom, pas o kakvom smo uvijek maštali. Karakterom i ne baš, ali sve je to stvar navike. Budući da ima lovačke krvi i da ima tek osam mjeseci, jako je energična i tvrodglava”.

IuteCredit
IuteCredit

Osim izgledom, Prairie je jedinstvena i po svom ponašanju, zbog čega se još više uvukla pod kožu svojim vlasnicima.

„Mnogo više truda i rada treba da se ona vaspita, nego dosadašnje pse koje sam imala (rotvajlere) i voli kada je sve po njenom. Istini za volju, mi smo je razmazili, ali to je ono što smo htjeli. Uvijek smo htjeli da imamo psa koji je član porodice, koji ide sa nama gdje god smo mi i koji će raditi sa nama sve svakodnevne aktivnosti. Kada se gleda sa strane, možda joj i dopuštamo previše, ali to je upravo ono kakvi smo mi karakterno i kako smo htjeli da se pas uklopi u naš život.“

Socijalizacija kućnih ljubimaca je neizostavan dio svake dresure, čega je svjesna i Neira, stoga se potrudila da njen pas od najranijih dana, gradi zdrav odnos prema drugima.

„Prairie ide nekoliko dana sedmično u vrtić za pse, radi socijalizacije sa drugim psima i ljudima. Kada je kod kuće, radi sve što radimo i mi. Igramo se, idemo u šetnje, gledamo serije, provodimo vrijeme u bašti, ona je uvijek prisutna.“

Svaki dan sa njom je ispunjen nezaboravnim anegdotama i simpatičnim situacijama, ali izdvaja se ona prva – kako je Prairie došla u njihov dom.

“Moj muž je mjesecima govorio da želi psa, i dogovorili smo se da udomimo jednog na proljeće. Krajem novembra prošle godine, moja prijateljica je počela da šalje fotografiju šteneta, koje treba da se udomi i govorila kako izgleda kao Prairie (jer smo ime već imali odabrano). Nakon nekoliko dana opiranja, pokazala sam fotografiju Tiboru, koji se odmah zaljubio. Stupili smo u kontakt sa ljudima koji su je spasili iz azila, i ispostavilo se da žive u našoj ulici i da ujutro idu na put i ne mogu da je povedu sa sobom. Tako je u roku od pola sata od pokazivanja fotogafije Tiboru, Prairie došla kod nas kući. Aposlutno neočekivano i neplanirano, što nikako nije karakteristično za nas”.

Imati kućnog ljubimca nije površna stvar, oni nisu igračke koje će nas zabavljati, kada nam je dosadno. Oni na mnogo dubljem nivou utiču na svoje vlasnike, mijenjaju ih, te prave od njih bolje osobe.

„Ja sam uvijek imala ljubimce i uvijek su mi bili bitan faktor u životu. Smatram da nas ljubimci u djetinjstvu dosta oblikuju kao osobu, ali nas i uče odgovornosti i ljubavi. Moj muž nikada nije imao psa ranije i nikada ga nisam vidjela sretnijeg, nego otkako smo je udomili. Potpuno je zaljubljen u sve što ona radi i iako je prvih nekoliko sedmica bilo jako zahtjevno, sve se to na kraju isplati.“

A kada se ljubav rodi, onda nema povratka. Vlasnici su tada spremni na sve, svakodnevne kompromise, kako bi prijatelj sa šapama, ostao u njihovom životu.

„Pored toga što je štene zahtjevno i traži mnogo pažnje, ispostavilo se da moj muž ima jaku alergiju na pse, koja se prije nije manifestovala i prvih mjesec dana nismo znali, da li ćemo moći da je zadržimo. Međutim, on je smatrao da je Prairie dovoljno bitna, da se potrudi da alergiju riješi i na kraju smo uspjeli da to prevaziđemo.“

Neirina poruka svima koji razmišljaju da udome psa, glasi da će im se život, ma kako dobar bio, poboljšati sa novim najboljim prijateljem.

Slični članci

Tri izvrsna YouTube fitnes trenera koja trebaš zapratiti

Ultra magazin

5 snažnih dokaza da ljubav prema sebi vodi do zdravijeg i sretnijeg života

Ultra magazin

Zašto su prvi jutarnji sati najbitniji?

Ultra magazin