• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Volimo životinje: Ina Hamzić – Svaki put kada pogledamo našu mačku, lučimo dopamin
Ultra Inspirativno

Volimo životinje: Ina Hamzić – Svaki put kada pogledamo našu mačku, lučimo dopamin

Vjerujemo da nema vlasnika mačke, koji ne bi potvrdio da je zvuk predenja mačaka jedan od najprijatnijih i veoma opuštajućih. One su elegantne, posebne, mistične, jakog karaktera, ali i osjetljive. Sarajevska muzičarka Ina Hamzić u svom domu, već nekoliko godina ima malenog krznenog prijatelja, o kojem je govorila za našu rubriku “Volimo životinje”.

Instagram: inahamzicunofficial

“Prije tri godine sam udomila malo mače. Bila je veoma boležljiva, te nam se brzo zavukla pod kožu. Mačku je teško dresirati i ona najprije dresira Vas, stoga smo joj veoma brzo popustili, da se smatra punopravnim ukućanom.”

Mačke već vijekovima imaju poseban status i značaj. To nije neobično, jer nas svakodnevno iznenađuju svojom nezavisnošću, slobodom, igrom, razigranim duhom i u živote svojih vlasnika unose posebnu čar, čemu je svjedok i muzičarka Ina.

“Mnogo nas uveseljava, živahna je i radoznala. Ne mazi se mnogo, samo kada i sa kim ona to želi. Promijenila nam je život.”

Da, kućni ljubimci zaista mogu promijeniti živote svojih vlasnika. Preko noći, oni postanu centar dešavanja, kada dođu u kuću. Prirodno, svojim vlasnicima zadaju “slatke muke”.

“Sve se vrti oko nje u našoj kući, da li je jela, da li spava, na čijem je jastuku sada zaspala.”

Posebna vrsta ljubavi se rađa između mačaka i ljudi. Treba se to doživjeti. Udomiti malo krhko mače, sigurno će ti uljepšati život. Pored, toga, mačke utiču pozitivno i na mentalno zdravlje, što dokazuje i primjer muzičarke Ine.

“Negdje sam pročitala da mačke pomažu kod depresije i smiruju ljude i mislim da je to tačno. Svaki put kada je pogledamo, lučimo dopamin.”

Slični članci

Ovo su najljepše ljubavne izreke

Ultra magazin

6 jednostavnih navika koje će poboljšati tvoj radni dan

Ultra magazin

Svijet na dlanu Maje Orihan: “Kući se vraćam promijenjena svim što su oči vidjele, ruke dotakle, a srce osjetilo”

Ultra magazin