Ultra Kreativno

Video igrica kao inspiracija za prilagodljivu drvenu kućicu

IuteCredit
IuteCredit

Online igrice, posebno Minecraft sandbox video igra, koja dopušta izgradnju tvorevina od kocki u posebno generisanim 3D svjetovima, poslužila je kao inspiracija londonskom arhitektonskom studiju JaK, da kreira novi modularni koncept drvene kućice, odnosno brvnare.

Mlada, nagrađivana firma lansirala je modul za kućnu kancelariju Cubed (HOM3), fleksibilni dizajn, koji pomaže u zadovoljavanju različitih potreba.

IuteCredit
IuteCredit

U čemu je tajna? Objekat je potpuno prilagodljiv, s ciljem da odgovori na vrlo širok spektar zahtjeva. Može se transformisati od joga vježbaonice do kućne kancelarije, ali bi se mogla prilagoditi i stambenim potrebama. Njeni kreatori predviđaju da će ubuduće kancelarijama, školama, igralištima i teretanama pružati vrijedne kvadrate, različite mogućnosti korištenja i stil dizajna.

„Posljednjih godina je prisutan sve veći trend pravljenja objekata, koji se mogu fleksibilno koristiti kao prostor za rad ili odmor, a pandemija je taj trend samo ubrzala“, kaže direktor JaK studija Jacob Low. „Tokom lockdowna, naš tim je bio fasciniran principima igara poput Minecrafta, koji omogućavaju ljudima da transformišu i prilagode svoje okruženje, a mi smo započeli eksperiment sa idejom prilagodljive, modularne mikroarhitekture. HOM3 prenosi ono što smo pronašli u svijetu igara u fizički prostor, nudeći zaista jedinstveno dizajnersko rješenje za moderan život.“

Kućice nisu samo dizajnirane da budu fleksibilne i funkcionalne, već su i ekološki prihvatljive. Može se lako prilagoditi lokaciji i graditi prilično brzo, umanjujući štetan uticaj gradnje na okolinu. Građene su od drveta, koristeći kvalitetne, specijalne stolarske vještine i 100%  održive materijale iz šuma – ni manje ni više, nego Bosne i Hercegovine.

Pinterest

Uz modularni dizajn, mogućnosti zaista mogu biti beskrajne. Tim u JaK trenutno sarađuje s indie dizajnerima igara AI Interactive, kako bi razvili interaktivnu platformu, koja će omogućiti pojedincima da osmisle svoju jedinstvenu HOM3 strukturu, otvarajući bezbroj mogućnosti dizajna.

Budućnost nam definitivno donosi vrijeme, kada ćemo sami moći dizajnirati kuću u kojoj želimo da boravimo, a koja će se moći i prilagoditi našim aktivnostima i hobijima.

 

Izvor: wallpaper.com

Slični članci

LAN Architecture dizajnira zgrade pastelnih boja u Strasbourgu

Ultra magazin

Održiva škola u ruralnoj Indiji slavi lokalni pješčanik

Ultra magazin

Play Media Day 06 nakon dugo vremena, uživo okupio zaljubljenike u kreativnu industriju!

Ultra magazin