Ultra Popularno

Venecijanski filmski festival ipak će se održati u septembru

Venecijanski filmski festival održaće se prema planu ove jeseni, potvrdio je guverner regije.
ASAC – LA BIENNALE DI VENEZIA

Luca Zaia, guverner Veneta, rekao je da je ovo filmski festival sa najdužom tradicijom na svijetu, koji bi se trebao održati od 02. do 12. septembra. Zvanična potvrda stiže danima nakon što je Venecijanski bijenale, koji nadgleda filmski festival, među brojnim drugim umjetničkim događajima, pomjerio svoj Bijenale arhitekture na 2021. godinu, ali je zadržao datume filmskog festivala. Ranije su se arhitektonski i filmski festivali trebali preklapati.

Zaia je rekao da je Bijenale arhitekture odgođen zbog komplikacija u izgradnji potrebnih paviljona. Filmski festival će se nastaviti, iako je upozorio da će ove godine vjerovatno biti manje filmova.

Venecija je početkom maja anketirala širok spektar rukovodilaca filmske industrije, kako bi istražila zabrinutosti i prijedloge u vezi s nadolazećim izdanjem. Pismo, koje je potpisao venecijanski umjetnički direktor Alberto Barbera, trebalo je procijeniti koliko su filmski producenti, glumci i režiseri spremni prisustvovati festu.

“Znamo da bi bilo jednostavno nemoguće isplanirati festival bez da znamo da li ste svi spremni posjetiti Festival da biste obilježili novi početak i snažan znak za održavanje kinematografije živom, čak i u ovim teškim vremenima”, napisao je Barbera. Pismo je takođe pitalo producente i prodajne agente o „konkretnoj mogućnosti dovođenja (talenata) da prate pozvane filmove“.

Očigledno je da su organizatori – za koje se očekivalo da će odluku donijeti krajem maja – sada uvjereni da festival može nastaviti kako je planirano, mada će izgled ove godine biti drugačiji, jer zaštitne mjere za javno zdravstvo se moraju uzeti u obzir. Festival još nije komentarisao planove za septembar.

Venecija je ranije saopštila da neće krenuti virtualnim putem, ali je u svom istraživanju industrije jasno istakla da razmatra „virtualnu sobu za skrining, koristeći sigurnu internetsku platformu“ za one koji neće moći prisustvovati, ali su prethodno bili akreditovani . U januaru je fest otkrio da će Cate Blanchett biti predsjednica žirija.

Slični članci

Fantastična Netflixova serija “Dark” dobila epilog

Ultra magazin

Olivia de Havilland, zvijezda zlatnog doba Hollywooda je proslavila 104 rođendan

Ultra magazin

Muzičarka Dua Lipa iskreno govori o rodnoj neravnopravnosti

Ultra magazin