Ultra Zanimljivo

Velike demonstracije u Meksiku protiv nasilja nad ženama

Aktivisti su postavili stotine crvenih ženskih cipela na osunčanom glavnom trgu Mexico Cityja, kako bi skrenuli pažnju na rodno zasnovano nasilje u zemlji u kojoj se u prosjeku dnevno ubije 10 žena i djevojčica, a manje od 10% slučajeva su ikad riješeni.

Foto: Associated Press

Dok su turisti šetali oko trga Zocalo – istorijskog, političkog, kulturnog i vjerskog srca zemlje, demonstranti su marširali do masivnih ulaznih vrata Nacionalne palate iz kolonijalnog doba i postavili pet pari cipela na kamenje ispred unifrmisanog čuvara.

“Ni jedna više ubijena”, vikali su demonstranti uz udare bubnja.

„Cipele predstavljaju odsustvo, vizualno odsustvo“, rekla je 60-godišnja umjetnica Elina Chauvet, koja je dio ovog performansa prvi put predstavila 2009. godine, nakon što joj je sestru ubio suprug u slučaju nasilja u porodici. „Crveno je za krv prolivenu, ali to je i djelo koje govori o ljubavi.”

Predstava je bila posljednja u nizu javnih demonstracija posljednjih mjeseci zbog nasilja nad ženama, uključujući agresivne proteste protiv silovanja.

Česta nit koja se proteže kroz sve proteste u Meksiku je nesposobnost vlasti, da riješi problem rodno zasnovanog nasilja u jednoj od najopasnijih svetskih zemalja za žene.

Foto: Associated Press

Predsjednik Andrés Manuel López Obrador, koji je na ovoj funkciji malo više od 13 mjeseci i saveznički dužnosnici, obećali su da će feminizam i zločini povezani s polom postati prioritet. U novembru je gradonačelnica Meksika Claudia Sheinbaum, proglasila upozorenje o rodnom nasilju za glavni grad, što znači da je to učinilo 20 saveznih entiteta u Meksiku. Sheinbaum je rekao, da će ova mjera podići svijest o problemu i donijeti bolje rezultate.

U 2018. godini bilo je 3.662 femicida ili rodno zasnovanih ubistava žena, prije nego što je López Obrador stupio na dužnost, a stopa je rasla i u 2019. godini, iako još uvijek nema konačnih brojki za godinu.

“Naprotiv. Nastavljaju nas ubijati “, rekla je Elizabeth Machuca Campos, 39-godišnja aktivistkinja za ženska prava, čija je sestra tamo ubijena 2017. godine. Rekla je da je osumnjičeni priveden i osuđen, ali u posljednji trenutak optužba je promijenjena iz femicida u ubistvo – nešto za što aktivisti i grupe poput Amnesty Internationala, kažu da meksičke vlade često rade kako bi poboljšale statistiku o rodnom nasilju.

Foto: Associated Press

Novi glavni tužilac glavnog grada, Ernestina Godoy Ramos, priznala je da se suočava sa „ogromnim“ izazovom u pružanju javne sigurnosti za grad i obećala pravdu u slučajevima femicida.

“Neka se čuje glasno i izdaleka: Neće biti nekažnjavanja u vezi s femicidima”, rekla je istog dana Olga Sánchez Cordero, sekretarka unutrašnjih poslova Lopez Obrador.

Nasilje nad ženama je problem, koji je postojao i mnogo prije sadašnje vlasti. U devedesetim i početkom 2000-ih, Ciudad Juarez bio je poznat po nekažnjenim ubistvima i nestancima stotina žena i djevojčica. Danas aktivisti često ukazuju na državu Meksiko, koja je najmnogoljudnija u zemlji, kao žarišnu tačku za femicide.

Foto: Associated Press

Sacrisanta Mosso Rendón nosila je majicu s imenima i fotografijom 17-godišnje kćeri Karen i 12-godišnjeg sina Erika. Karen je silovana i ubijena u njihovoj kući u Ecatepecu 2016. godine, a Erik je tada takođe bio kod kuće i zadavljen je. Mosso, koji sada vodi aktivističku grupu “Glasovi odsutnosti”, rekao je da je ubica uhvaćen, ali je osuđen na samo pet godina.

“Nažalost, žene nigdje nisu sigurne”, rekao je Mosso. “Vlade dolaze i odlaze, a mi ostajemo u istoj situaciji jer nema napretka.”

Ipak, čak i ako su dosad konkretni rezultati bili oskudni, ova i druge demonstracije pretvaraju tabu temu u pitanje od nacionalnog značaja. Iako se čini da nema trenutnih promjena, demonstranti se nadaju da će ih uskoro biti.

 

Izvor: ap.org

Slični članci

10 savjeta za ublažavanje stresa

Ultra magazin

Veliki horoskop za juli!

Ultra magazin

Fizička glad i emocionalna glad: u čemu je razlika?

Ultra magazin