Ultra Ukusno

Vegan Twix sa okusom narandže

IuteCredit
IuteCredit

Obavezno probaj recept za Twix sa citrusnim dodatkom. Ultra ukusna biskvitna osnova, sa čokoladnim filom, karamel sosom sa okusom narandže i čokoladnim prelivom. Jednostavno savršeno za sve vegane, one koji poste ili se zdravo hrane!

Instagram /@thelittleblogofvegan

Sastojci za osnovu

  • 210 g bezglutenskog brašna
  • 100 g kokosovog ulja
  • 4 kašike javorovog sirupa

Sastojci za čokoladni fil

  • 100 g veganske posne crne čokolade (ukoliko nisi vegan može i obična)
  • 1/2 konzerve kokosovog mlijeka

Sastojci za karamel sos

  • 4 kašike veganskog karamel sosa (ukoliko nisi vegan može i obična)
  • 1 velika narandža (narendati koricu)
IuteCredit
IuteCredit

Sastojci za čokoladni ganache (čokoladna krema)

  • 1/4 konzerve kokosovog mlijeka
  • 60 g veganske crne čokolade (ukoliko nisi vegan može i obična)

Priprema osnove

1. Ugrijati rernu na  180 C i na staviti papir za pečenje.

2. U posudu staviti brašno, istopljeno kokosovo ulje i javorov sirup. Miješati rukama dok se ne formira tijesto. Ako je prevlažno dodati još brašna, ako je presuho dodati kokosovo ulje.

3. Ravnomjerno rasporediti u pleh (da prekrije cijelu površinu) i peći u rerni 10 minuta, dok ne dobiije zlatnu boju. Kada je gotovo, izvaditi iz rerne i ohladiti.

Priprema čokoladnog fila

1. Ugrijati i istopiti pola konzerve kokosovog mlijeka na srednjoj temperaturi. Lagano grijati dok ne proključa, zatim isključiti.

2. Staviti čokoladu u posudu  preliti vrelim kokosovom kremom, miješati da se izjednači.

3. Nasuti čokoladni ganache preko osnove koja se ohladila i poravnati. Ostaviti sat vremena u frižideru.

Priprema karamel sosa

1. Staviti karamel u posudu, ubaciti koricu od narandže i promiješati.

2. Nasuti karamel preko čokoladnog fila i poravnati.

3. Ostaviti u firžideru preko noći.

Priprema čokoladnog preliva

1. 1/4 konzerve mlijeka od kokosa istopiti, kada počne lagano da ključa skloniti sa šporeta.

2. Čokoladu staviti u posudu i pomiješati sa vrućim kremom od kokosa.

3. Preliti ganache preko karamela i poravnati.

Ostaviti u frižideru da odstoji 30-45 minuta.

Prije serviranja isjeći na štanglice. Poslužiti hladne, jer će postati mekane, ako se ostave predugo na sobnoj temperaturi. Čuvati u frižideru u zatvorenoj ambalaži najduže 4 dana.

 

Izvor: thelittleblogofvegan.com

Slični članci

8 namirnica koje će ti pomoći tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa

Ultra magazin

Iznenađenje! Bijela riža je zapravo bolja od smeđe riže

Ultra magazin

Neodoljiva čokoladna torta sa cimetom

Ultra magazin