Ultra Ukusno

Veganske/posne sarme za hladnije dane!

Sarma je mnogima omiljeno jesenje i zimsko jelo, koje čini našu porodičnu ili slavljeničku trpezu. Dobro je poznato da je sarma sve bolja, ukoliko odstoji bar jedan dan. Donosimo ti recept za ukusne i lagane veganske/posne sarme koje možeš pripremiti već danas. Sigurni smo da ćeš uživati u ovom veoma ukusnom jelu!

Foto Foodland

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 1 glavica kiselog kupusa,
  • 200 g dimljenog tofua,
  • pola šolje heljde (namočene preko noći),
  • pola šolje riže (namočene preko noći),
  • 1 luk,
  • 1 čen bijelog luka,
  • 1-2 mrkve,
  • 1 korijen peršuna,
  • malo celera,
  • 1 kašika sitno sjeckanog peršuna,
  • pola šolje oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah),
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica dimljene crvene paprike,
  • paradajz pire,
  • voda,
  • list lovora.
  • maslinovo ulje.

Priprema ovog jela nije pretjerano komplikovana:

Ugrij malo maslinovog ulja. Dinstaj na ulju crveni i bijeli luk, te dodaj malo soli. Nakon toga, dodaj sitno naribano povrće i usitnjen dimljeni tofu. Miješaj na vatri da se okusi povežu. Nakon toga šerpu skloni sa vatre i dodaj heljdu i rižu koje su prethodno namočene preko noći. Promiješaj, a zatim dodaj sitno sjeckani peršun, začine, so i crvenu papriku. Na kraju, dodaj sitno sjeckane orahe. U lonac za sarme sipaj ulje. Puni listove kupusa dobijenom smjesom, motaj ih lagano i slaži u lonac. Sarme prelij paradajz pireom i vodom.

Kada jelo prokuha, poklopi i smanji vatru. Ostavi sarme da se krčkaju na laganoj vatri oko sat vremena. Možeš ih poslužiti uz pire krompir ili tokom pripreme dodati u lonac cijeli krompir i malo brokule, kako bi dali još ljepšu aromu ovom jelu.

Uživaj u ovom jednostavnom i veoma ukusnom zimskom jelu! Ukoliko pripremiš veganske sarme, podijeli fotografije na društvenim mrežama uz hashtag #ultraukusno

Potraži još odličnih i ukusnih jela u rubrici Ultra ukusno!

Slični članci

Rolnice od kokosa i čokolade, spremne za tren!

Ultra magazin

Najbolja i najgora hrana za doručak

Ultra magazin

Jednostavni trikovi da zdrava žitarica kinoa bude ultra ukusna

Ultra magazin