Ultra Ukusno

Veganske lazanje s bundevom

IuteCredit
IuteCredit

Lazanje su mnogima omiljeni specijalitet, koji se može pripremiti na više različitih načina, s raznovrsnim namirnicama, kao i sa raznim vrstama umaka. Osim mesnih varijanti, popularne su i vegetarijanske i veganske varijante ovog popularnog jela.

Foto Delicious Meals

Ukoliko voliš bundevu i ujedno si vegan ili veganka, jednostavno moraš probati ovaj recept!

Količina tijesta je smanjena, umjesto bešamel umaka korišteno je zobeno mlijeko, dok je umjesto masnih sireva, umak od indijskih oraščića dao posebnu notu ovom ukusnom jelu. Lazanje su obilno punjene naribanom butternut bundevom, dok je sve dodatno začinjeno pestom od špinata i bijelog luka.

Uživaj u kremastom spoju tjestenine, bundeve , pesta i umaka!

  • Od sastojaka za lazanje ti je potrebno:
  • 250g gotovih listova lazanja od durum pšenice (ne moraju se kuhati),
  • 1 srednje velika butternut tikva,
  • umak od indijskih oraščića,
  • pesto od špinata,
  • 800 ml zobenog mlijeka,
  • 2 kašičice muškatnog oraščića.
IuteCredit
IuteCredit

Sastojci za umak od indijskih oraščića:

  • 2 šolje indijskih oraščića, namočenih u vodi 2 sata,
  • ½ šolje vode,
  • 1 čajna kašičica himalajske soli,
  • svježe cijeđeni sok od 1 limuna,
  • 1 kašičica prehrambenog kvasca.

Sastojci za pesto od špinata:

  • 4 šake listova špinata,
  • 2 češnja bijelog luka,
  • ½ male kašičice himalajske soli,
  • ½ kašičice bibera,
  • 1/3 šolje maslinovog ulja.

Priprema:

Zagrij peć na 200 °C. Tikvicu oguli i očisti od košpi, a nakon toga je naribaj. U većoj posudi ih začini sa tri kašičice himalajske soli i dvije kašičice muškatnog oraščića i dobro promiješaj, te ostavi sa strane. Listove špinata operi i posuši, te stavi u multipraktik . Dodaj bijeli luk, so, biber i maslinovo ulje i kratko miksaj. Namočene indijske oraščiće isperi i ocijedi, a nakon toga stavi u blender. Dodaj vodu, so, sok od limuna i prehrambeni kvasac i miksaj dok ne dobiješ gusti kompaktni umak.

Foto Delicious Meals

U tepsiju ili vatrostalnu posudu u kojoj ćeš peći lazanje sipaj malo zobenog mlijeka (da prekrije površinu). Složi sloj listova lazanja, ravnomjerno rasporedi pola količine umaka od indijskih oraščića. Po tome rasporedi pola količine pesta od špinata i to sve prekrij ribanom bundevom (takođe polovina ukupne količine).

Zalij sa zobenim mlijekom . Ponovi postupak slaganja redova; listovi lazanja, umak, pesto, ribana bundeva i na kraju prelij ostatkom zobenog mlijeka. Pokrij lazanje i stavi peći u rernu na 200 °C. Peci pokriveno oko 20 minuta, a nakon toga nastavi peći otkriveno još oko 20 minuta.

Prije serviranja ostavi lazanje da odstoje oko pola sata da se sastojci prožmu.

Uživaj u ovom jedinstvenom i ukusnom jelu! Ukoliko pripremiš ovo jelo, ne zaboravi fotografije podijeliti na društvenim mrežama uz hashtag #ultraukusno.

Potraži i druge recepte u našoj rubrici Ultra ukusno. 

Slični članci

8 namirnica koje će ti pomoći tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa

Ultra magazin

Iznenađenje! Bijela riža je zapravo bolja od smeđe riže

Ultra magazin

Neodoljiva čokoladna torta sa cimetom

Ultra magazin