Ultra Zanimljivo

Veganska koža od gljiva će zamijeniti životinjsku kožu?

Čovječanstvo već hiljadama godina koristi sirovu životinjsku kožu za proizvodnju kože, koja se koristi u mnogim industrijama. To je tekstil s dugom tradicijom, ali njegova upotreba uzrokuje patnju životinja, troši puno vode i zagađuje okoliš hemikalijama i CO2.

Foto: vievegane

Stoga naučnici širom planete pokušavaju naći prihvatljivo rješenje, a cilj je stvoriti ekološku i održivu alternativu koži, u ovom slučaju upotrebom gljiva.

Indonežanin Adi Reza Nugroho, koji dolazi iz farmerske porodice, sa svojim starupom Mycotech, napravio je vegansku verziju kože, koristeći gljive. Prema kompaniji osnovanoj 2012. godine, dobijeni  materijal je prozračan, robustan i raste koristeći poljoprivredni otpad poput piljevine.

Otpad se miješa sa sporama gljiva koje tvore micelij – finu masu razgranatih niti. Nakon nekoliko dana može se sakupljati iz otpadnih blokova, štaviti i dalje obrađivati.

Materijal nalik koži je potpuno biorazgradiv, uz to se prilikom njegove proizvodnje ne oslobađa ugljen dioksid.

Stručnjaci istražuju svojstva micelija, vjerujući da bi on mogao biti osnova za nove materijale. Neke modne kompanije već koriste “kožu od gljiva” za izradu proizvoda poput cipela i torbi.

 

Izvor: dw.com

Slični članci

10 biljaka koje pročišćavaju dom i zbog kojih lakše dišemo!

Ultra magazin

Dr. Anthony Fauci otkriva kada bi se život mogao vratiti u normalu

Ultra magazin

Šta nam donosi pun mjesec u Biku?

Ultra magazin