Ultra Inspirativno

Većina ljubavnih veza započinje kao prijateljstvo, otkriva istraživanje

IuteCredit
IuteCredit

Suprotno popularnoj percepciji da ljubav obično izbija iz strasti, novo istraživanje otkriva da dvije trećine ljubavnih veza, započinju nakon dugotrajnog prijateljstva. Danu Stinson, vodeća autorka studije i vanredna profesorka psihologije na Univerzitetu Victoria u Britanskoj Kolumbiji, Kanada, 20 godina proučavala je početke veze, a tokom godina primjetila je da su mnogi učesnici izjavili, da su izgradili romantične veze s prijateljima, koje su poznavali već neko vrijeme.

veze iz prijateljstva
Foto: freepik.com

Počela je postavljati pitanje: “Jeste li bili prijatelji s partnerom, prije nego što ste se ljubavno povezali?” u svom drugom istraživanju i provela meta-analizu za ovaj rad. “Veoma malo studija zaista proučava ovu inicijaciju veze s prijateljima, uprkos našem zapažanju, da je to najčešći oblik započinjanja veze”, rekla je Stinson.

Očekivala je da će slučaj “prvo prijateljstvo pa veza” biti uobičajen, ali bila je iznenađena koliko je dominantan bio u istraživanju. Prve dvije studije u okviru istraživanja, analizirale su popularne časopise i udžbenike i utvrdile da se postojeća literatura o uspostavljanju odnosa pretežno fokusira na “romantiku koja se rađa između stranaca” i uglavnom zaobilazi “ljubav koja se razvija između prijatelja”.

Unsplash
IuteCredit
IuteCredit

Istraživanje koje su sproveli kasnije među ljudima svih uzrasta u Kanadi i SAD-u (njih 1900), pokazalo je da se kod 66% parova ljubavna veza rodila iz prijateljstva, koje je uglavnom trajalo nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. U završnoj studiji, koja je obuhvatila samo 300 studenata, “faza prijateljstva” trajala je u prosjeku gotovo 22 mjeseca, prije nego što je postala veza. Gotovo polovina ispitanika, rekla je da im je prijateljstvo preferirani način započinjanja ljubavne veze. Međutim, velika većina ispitanika nije ušla u ova prijateljstva s namjerom o ljubavnoj vezi.

ljubavne veze iz prijateljstva
Foto: freepik.com

Ova otkrića trebala bi podstaći ljude, da preispitaju svoje unaprijed stvorene predrasude o vezama, koje često proizlaze iz “dominantnih priručnika za upoznavanje u našoj kulturi”, rekla je Stinson. “Priručnici za upoznavanje, zaista kažu da ćete nekoga upoznati i munja će vas udariti.” Ako vjerujemo u taj princip, teško je zamisliti drugačiju situaciju.

Stinson je naglasila i da granice između prijateljstva i veze, nisu tako definisane kao što obično mislimo. Od bračnih parova u studiji, dvije trećine reklo je da su bili prijatelji, prije nego što su postali par, ali mnogi su parovi rekli i da su bili “prijatelji s povlasticama” ili prijatelji, koji se bave seksualnom aktivnošću, prije nego što su bili u potpuno ljubavnom odnosu.

Unsplash

“Zaista me natjera da razmislim o definicijama, koje imamo o prijateljstvu i ljubavi i kako se te stvari razlikuju,” kaže Stinson. Ovo istraživanje pokazuje, da treba da imamo otvoreniji um kad su u pitanju veze.

Joanne Davila, profesorica kliničke psihologije i direktorica Centra za razvoj odnosa na odsjeku za psihologiju Sveučilišta Stony Brook, koja nije učestvovala u studiji, kaže da bi istraživači trebali razmotriti razlike između odnosa, koji su počeli kao prijateljstvo i onih koji su počeli kroz viđanje i provjeriti proizvode li prvi zdravije i jače veze u odnosu na druge. Nju takođe zanima šta se događa kad se veze s prijateljima završe, s obzirom na to da su pojedinci možda i dalje u istoj grupi prijatelja, nakon raskida. “Moramo postaviti puno više pitanja o tome s kim su ljudi u vezi i kako su tamo dospjeli”, rekla je Davila. “To bi mogao biti zaista važan faktor u našem razumijevanju odnosa.”

Izvor: edition.cnn.com

Slični članci

Studija kaže da nas vrtlarenje čini srećnijima

Ultra magazin

20 pjesama koje moraš dodati na playlistu za trčanje

Ultra magazin

Nema prave ljubavi bez 3 esencijalna faktora

Ultra magazin