Ultra Kreativno

Uroni u ove kreativne projekte upravo sada!

Osim ako ne živiš u okruženju bez tehnologije negdje duboko u planinama, jasno ti je da smo u jeku globalne zdravstvene krize.
Pexels

COVID-19 je krajnje ozbiljan i potpuno je uzdrmao naše društvo, emotivno i fizički. U kolektivnoj smo situaciji panike i straha, koju samo pogoršavaju snažna upozorenja vlade da ostanemo kod kuće i upražnjavamo „socijalno distanciranje“.

Prije nego što krenemo dalje, svi uputimo dozu dobre energije za stotine hiljada ljudi koji nemaju luksuz da rade od kuće, bilo na taj način da brzo gube novac ili rizikuju živote odlaskom na posao. Svako sa mogućnošću da radi od kuće je blagoslovljen i mora biti ljubazan i blag prema onima koji nemaju toliko sreće.

Ali bez obzira na našu privilegiju, socijalna izolacija nije laka. Odgajani smo u društvenoj kulturi. Socijalna izolacija je posebno zahvalna i čudna onima od nas koji živimo u skučenim, prenaseljenim gradovima. Čak i ako smo od onih koji neprestano dijele „introvertne“ memove na Instagramu ili uvijek pišemo duge Facebook statuse o tome kakva smo antisocijalna bića – niko ne može poreći da nismo stalno okruženi ljudima.

Jer, provodimo veliki dio svog života natrpani u gradskom prevozu dijeleći isti dah i misli i snove, kao što se i stranci hvataju za istu metalnu šipku. Leđa nam se dodiruju u prepunim klubovima. Naše se oči susreću dok posežemo za istom kutijom tjestenine u našoj maloj prodavnici namirnica iz komšiluka. Suživot je intimnost. Naša energija sarađuje s energijom drugih, bilo da to shvatamo ili ne.

A sada, odjednom, sasvim smo sami, prepušteni sopstvenim emocionalnim uređajima, te postaje neskladno.

Možda ćeš biti u iskušenju da uključiš Netflix i pobjegneš iz tišine bacajući se u lažnu stvarnost. Ovo je potpuno normalna i prihvatljiva taktika rješavanja problema. Ali u tišini postoji neka magija. Možemo iskoristiti kreativnu magiju, ako uspijemo skupiti hrabrost da odložimo daljinski upravljač.

Zašto misliš da se pisci, umjetnici i pjesnici kriju u malim planinskim kućama kada su duboko u smislenom projektu? Ili u najmanju ruku zanemaruju tekstualne poruke i zatvore se u svojim lošim studijskim apartmanima?

Jer najbolje kreativne ideje nam dolaze kada dopustimo sebi da budemo mirni. Kreativna magija pojavljuje se u njenom nabujalom oblaku ružičastog dima kada uranjamo u svoje osjećaje. Osjećaji koje smo mogli izbjeći dok radimo i pijemo na zabavama i izgubimo se u brbljanju grupnih večera. Ali sada kada su otklonjene tolike taktike bjekstva na koje smo se oslonili, možemo se iznenaditi šta smo sve sposobni da stvorimo.

Napiši memoare

Sigurni smo da imaš interesantnu priču za ispričati. Svi mi imamo. I ako možda nismo živjeli živote pune avantura, naše priče su neizmjerno fascinantne, sve dok ih pričamo bez straha, gole do kosti i iskrene.

Pexels

Često su najmanje priče, one za koje smatramo da su beznačajne, upravo te koje stvaraju najveći uticaj! Zašto? Zato što su istinski ljudske. I svi sada žudimo za sirovom ljudskošću. Toliko je svega lažno herojskog i naizgled važnog samo sebi oko nas, da jednostavno pišeš o tome kako je bilo kada su te prvi put uhvatili da pušiš cigaretu – toliko potreban dašak svježeg zraka!

Sa pisanjem je kao sa vježbanjem mišića – što ga više koristiš, lakše postaje da dovršiš vježbu! Vrijeme je da oslobodiš riječi koje dugo držiš zarobljene.

Napravi brilijantne kolaže od stvari koje imaš u kući

Kolaži spadaju u najpotcjenjenije forme umjetnosti svih vremena. Ne samo da ih je zabavno sjeći, nego te tjera i da ploviš kroz fotografije koje te zadovoljavaju, lijepiš ih na pozadinu i onda istakneš tu divnu sliku negdje u svom domu, da se i drugi mogu diviti njenoj ljepoti.

Pexels

Pusti mašti na volju i igraj se sa bojama i oblicima. Ko kaže da moraš imati specijalni hamer-papir ili poster? Iskoristi kartonsku kutiju! Možeš je prekriti platnom za dodatne poene! Prekrij plastični sto… mogućnosti su beskonačne!

Napravi playlistu koja ubija

Sjećaš li se vremena kada smo svi „narezivali“ CD-ove kod najboljih prijatelja, za vrijeme srednje škole? Kako su pjesme na njima bile dobro poredane, jer postoji tok koji svaka dobra playlista mora da ima? Vrijeme je da iskusiš tako nešto ponovo, praveći playliste: za trening, za rad, za opuštanje kod kuće, za romantične trenutke, inspiraciju…

Napiši nešto fiktivno i čudno

Ne možeš napisati svoju priču? Napiši nečiju drugu! Prelistaj časopis, zaustavi se na slici osobe koja te oduševljava. Napiši njihovu priču. Ko je, gdje živi, šta radi, kako provodi dane? Ništa ne mami kreativni libido kao kada pustiš sebi da maštaš o nekome drugom. Uradi ovo sa slobodom i ne sputavaj se.

Eksperimentiši sa modom i ljepotom

Znaš li koji je najmoćniji i najjači oblik umjetnosti u cijelom svijetu? Umjetnost mode i ljepote.

Pexels

Moda i ljepota su toliko moćne, jer su to oblici umjetnosti koji se kreću svijetom sa tobom. Što znači da si to u suštini ti. Pravo je vrijeme da preispitaš svoj stil. Zaviri u ormar i počni se igrati, miješaj i slaži stvari koje inače ne bi da pariš zajedno. Patike i haljine, kaputi i poderane farmerke, hlače i vojničke čizme…

Uzmi stare majice u kojima spavaš i makazama izreži dekolte da izgledaju moderno. Provedi dan kod kuće sa crvenim ružem. Ili, sa crnim ajlajnerom razmazanim oko očiju!

Zapamti: sačuvaj zdravlje. A za to vrijeme, oslobodi kreativnost, povezanost i maksimalnu ljubaznost prema drugima!

 

Izvor: gomag.com

Slični članci

Ulična umjetnost inspirisana pandemijom korona virusa

Ultra magazin

Disney pokazao šta sve možeš, čak i ako radiš od kuće

Ultra magazin

Duhovite reprodukcije umjetničkih djela nastale u izolaciji

Ultra magazin