Ultra Zanimljivo

Upoznaj najstarijeg čovjeka na svijetu

Britanac, koji je rođen 1908. godine, proglašen je najstarijim čovjekom na svijetu. Zbog epidemije korona virusa, on se trenuto nalazi u izolaciji u staračkom domu, gdje živi već nekoliko godina. Bob Weighton, koji je ove sedmice napunio 112 dobio je priznanje od Ginisovih svjetskih rekorda, nakon što su mu stanovnici doma otpjevali “Sretan rođendan” sa sigurne udaljenosti kako bi ispoštovali pravila društvenog distanciranja. 
Foto: Guiness World Records

“Nikada nisam očekivao da ću biti najstariji čovjek na svijetu. Kada si mlad ne razmišljaš o starosti, ali ovo je novi rekord za mene. Jedini rekord kog se sjećam je da sam skočio skoro 2 metra na takmičenju u srednjoj školi”, rekao je Weighton.

Super stogodišnjak otkrio je da je njegova tajna za dug život opušten stav prema životu. “Jednostavno sam sretan što živim ovako dugo. Nikada nisam bio neko ko je govorio da ću se popeti na Mount Everest ili da ću ploviti po svijetu. Jednostavno prihvatam život dan po dan i tako je uvijek bilo. “Vrijeme provodi praveći minjaturne drvene vjetrenjače koje prodaje kako bi sakupio novac za razne dobrotvorne akcije. “Ja sam inženjer, tako da uživam da pravim stvari”, rekao je.

Weighton je rođen 29. marta u  Yorkshiru i odrastao je u porodici koja je imala 7 djece. Nakon što je završio praksu kao pomorski inženjer, kao tinejdžer preselio se na Taiwan i naučio mandarinski, dok je predavao u školi. Oženio se sa Agnes 1937. godine. Prvo dijete im se rodilo na Taiwanu, a zatim su dobili još dvoje djece dok su živjeli u Torontu, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kada je rat završio vratili su se u Englesku, gdje je radio kao profesor na City University u Londonu.

Weighton, koji ima 10 unuka i 25 praunučadi, kaže da je prebolio zaušnjake, ospice i veliki kašalj kao dijete, a kao odrastao čovjek preživio je malariju i par operacija.

Ponekad pogledam unazad i pomislim “Bože, zar sam toliko star,” našalio se.

 

Izvor: today.com

Slični članci

Samo 20 sekundi vježbanja ili kretanja će spriječiti efekte sjedenja opasnog po zdravlje

Ultra magazin

Kako da organizuješ sedmicu prema planetama

Ultra magazin

Naučnici pozivaju vlade zemalja svijeta da limitiraju upotrebu mesa i mliječnih proizvoda

Ultra magazin