Ultra Inspirativno

Upoznaj mlade aktiviste koji se bore za spas planete

Greta Thunberg postala je napoznatije lice borbe protiv klimatskih promjena. Od držanja govora na Svjetskom ekonomskom forumu i pred Ujedinjenim nacijama, do otvorenog kritikovanja svjetskih vođa zbog spore reakcije na klimatsku  krizu, nema sumnje da se Greta bori za pravu stvar. Ali ona nije jedina mlada aktivistkinja sa globalnom misijom da spasi Zemlju. Greta je dobila društvo, i oni su, kao i ona spremni da natjeraju svijet da sluša. Upoznaj druge mlade aktiviste koji vode borbu protiv klimatskih promjena. 
Instagram /@autumn.peltier

Autumn Peltier

Autumn je dobila nadimak “vodena ratnica”, jer je poznata po borbi za zaštitu vode. 15-godišnjoj kanađanki nisu strani javni govori na međunarodnoj platformi. Kada je imala 13 godina, obratila se svjetskim vođama na Generalnoj skupštini UN-a, gdje gledala u oči kanadskog premijera Justina Trudeaua i rekla mu “veoma sam nezadovljna izborima koje ste napravili”.

Autumn, koja pripada Anishinaabe narodu, počela je sa aktivizmom kada je imala 8 godina. Inspiracija joj je bila njena tetka Josephine Mandamin, koja se takođe borila za zaštitu vode i prava domorodaca na vodu. Autumn je od tada primila pohvale iz cijelog svijeta za svoj aktivizam. U stvari, tri godine za redom je bila nominovana za Međunarodnu dječiju nagradu za mir.  21. januara dijelila je pozornicu sa Gretom Thunberg na svjetskom Ekonomskom forumu, gdje su zahtjevale od svjetskih vođa da zauzmu aktivniji stav po pitanju klimatskih promjena.

Instagram / @israhirsi

Isra Hirsi

Isra Hirsi je vrijedna aktivistkinja protiv klimatskih promjena. Pored organizovaja na stotine štrajkova koje predvode učenici širom SAD, Isra je takođe osnovala U.S Youth Climate Strike – sve to prije nego što je napunila 17 godina.

U osnovnoj školi je poržavala pokret Black Lives Matter, a borbu za životnu sredinu je počela kada je krenula u srednju školu. Prošle godine, osvojila je nagradu Brower Youth kao i nagradu Glasovi budućnosti.

Instagram / @xiyebeara

Xiye Bastida

Iako ima nadimak “Greta Thunberg iz Bronxa”, očigledno je da Xiye Bastida ima svoj, jedinstven glas. Ona ponosno predstavlja svoje meksičko Otomi-Toltec naslijeđe dok neumorno radi na podizanju svijesti o klimatskim promjenama. Inspirisana svojim roditeljima koji su takođe aktivisti, osnovala je sopstveni klub za zaštitu okoline još dok je bila u osnovnoj školi. Ali tek kada je čula za Gretu Thunberg počela je da protestuje i da lobira za Zakon za zaštiti okoline.

2018. Xiye je održala govor na Urbanom forumu Ujedinjenih nacija i iste godine dobila je nagradu Spirit of the UN. 2019. Teen Vogue snimio je dokumentarni film We Rise koji govori o njenoj borbi za životnu sredinu.

Foto: A .K Bijuraj

Ridhima Pandey

11-godišnja Ridhima Pandey je najpoznatija po hrabroj žalbi indijskom Vrhovnom sudu za njihovu pasivnost po pitanju klimatskih promjena. Prvo je podnijela žalbu protiv indijskog “National Green Tribunal”-a, ali je odlučila da ode korak dalje nakon što je žalba odbijena.

Ridhima je među 16 mladih aktivista, uključujući i Gretu, koji otvoreno kritikuju Francusku, Njemačku, Brazil, Argentinu i Tursku za neuspjeh u ispunjavanju obaveza prema mladim ljudima prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta.

Instagram /@ brunoo_rodd

Bruno Rodriguez

19-godišnji Bruno Rodriguez trenutno vodi pokret Leader of the Fridays For Future u Argentini. Takođe, inspirisan Gretinom borbom protiv klimatskih promjena, Bruno je pomogao da se organizuju protesti ispred Nacionalnog kongresa u glavnom gradu Argentine.

 

Izvor: ideapod.com

 

 

 

 

 

Slični članci

Kako se nositi sa teškim situacijama i osjećanjima prouzrokovanim pandemijom korona virusa

Ultra magazin

Dnevna doza relaksacije uz Ultra audio priče

Ultra magazin

Stručni savjeti za što produktivniji i efikasniji rad od kuće

Ultra magazin