Ultra Kreativno

Umjetnost na plaži koja oduzima dah…

Umjetnik Jon Foreman uživa da stvara oku ugodne formacije od kamenčića na plaži. Njegova praksa, koju naziva Sculpt the World, izlaže kamenje oblikovano u spiralne oblike, kao i ogromne krugove koji sadrže niz nijansi duginih boja.

“Ovaj proces je terapija za mene. Jednostavna radnja kao što je slaganje kamenčića jedan na drugi, djeluje veoma terapeutski. Siguran sam da svi uživamo u šetnji plažom, ali ovaj proces je za mene mnogo više; biti u prirodi, izgubiti se u radu i ostaviti sav stres dnevnog života iza sebe,” rekao je Foreman.

Umjetnik živi u Engleskoj, u pokrajini Wales, koji ima impresivnu obalu. “Plaže su ovdje zaista nevjerovatne i ima ih zaista mnogo. Mislim da nisam posjetio ni polovinu”, objasnio je. Kada dođe na plažu u prosjeku planira da provede 4 sata, kako bi stvorio svoje umjetničko djelo. Veoma često nema u potpunosti razjašnjenu ideju, već samo djelimično.

“Ponekad imam ideju šta bih volio da probam, ali veoma rijetko je skiciram u potpunosti. Više volim da ne znam tačno, kako će moj rad izgledati kada ga završim.” I dok većina izbjegava rad bez plana, Foreman misli da je nepoznato veoma utješno. Pošto nema ideju o tome šta će stvoriti, on smatra da je veća vjerovatnoća da će na taj način eksperimentisati i razviti nove aspekte svog rada.

Rad sa kamenjem je pokazao Foremanu, neko od njihovih neočekivanih osovina. Primjetio je da se kamenje, uprkos svojoj tvrdoći, mijenja kada se grupiše, postaju podložni promjeni, otkrio je umjetnik. “Postoji puno načina za rad sa kamenjem, boja, veličina, oblik, ugao pod kojim je postavljen, pravac, nebrojeno mogućnosti. Iako kamen nije jedini materijal sa kojim radim, trenutno je omiljeni, jer omogućava puno različitih prilika za rad”.

Ova vrsta umjetnosti je efimerna i na kraju se uvijek vraća zemlji iz koje je i potekla. “Često postaje trka prema kraju kako se valovi približavaju. Pokušam uvijek da ostanem da vidim kako je moj rad izbrisan i da uhvatim taj trenutak.” Foreman takođe kaže da on samo vidi ljepotu u svojoj umjetnosti, koja “živi” veoma kratko. “Stvaram koristeći materijal, koji je stvorila ta okolina, za tu okolinu. Plima sve to vrati tamo gdje pripada, a ja se vratim sljedeći dan sa praznim platnom. Ljudi me često pitaju da li mi smeta što moj rad na kraju “nestane”. Ne smeta mi, i ako ništa, činjenica da su moji radovi kratkog vijeka, čini ih za mene još posebnijim.

 

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Kako napraviti zaštitnu masku za lice

Ultra magazin

Salsa Puerto donosi online besplatne časove kubanske salse

Ultra magazin

Ovo su stručni savjeti iz kompanije Google za produktivniji rad od kuće

Ultra magazin