• Home
  • Ultra Kreativno
  • Umjetnik sarađivao sa 60.000 pčela na stvaranju skulpture egipatske kraljice Nefertiti
Ultra Kreativno

Umjetnik sarađivao sa 60.000 pčela na stvaranju skulpture egipatske kraljice Nefertiti

Skulptura egipatske kraljice Nefertiti, obilježava jednu od najpoznatijih ličnosti Drevnog Egipta, koja je zauzdala faraona Akenatena za vrijeme burnih religijskih preokreta. Inspirisan kraljicom Nefertiti, holandski umjetnik Tomáš Libertíny je proveo 2 godine, gradeći skulpturu od pčelinjeg voska i saća, kraljice Nefertiti. Započeo je sa izradom 3D modela skulpture Nefertiti, a u tome mu je pomoglo 60.000 pčela.

Foto: instagram.com/tomaslibertiny

 

“Dvogodišnji proces imao je dvije faze. Prvo, prikazan je u Kunsthalu u Roterdamu u ljeto 2019. godine, kao živa instalacija, gdje su posjetioci imali priliku posmatrati proces pčela, koje grade umjetničko djelo u muzeju. Za to vrijeme, pčele su zauzimale prazan okvir i dodavale saće i pčelinji vosak, polako dajući skulpturi oblik. Naredne godine, bista je dovršena na otvorenom u Slovačkoj i izložena u okviru moje samostalne izložbe “Melanholija” u galeriji Rademakers u Amsterdamu”, kaže umjetnik Tomáš Libertíny.

Foto: instagram.com/tomaslibertiny

“Prirodni pčelinji vosak, jedan je od najtrajnijih prirodnih materijala. Ova skulptura lako će trajati hiljadama godina, ako se čuva u odgovarajućem okruženju. Oduševljen sam upravo zbog ove dualnosti ili kontradikcije između krhkog i trajnog. To je kao i kod ljudi, ponekad su osjetljiva srca i najjača od svih. Mislim da je to prilično moćna poruka, pogotovo kada je skulpturom predstavljena jedna od najznačajnijih žena u ljudskoj istoriji, egipatska kraljica Nefertiti”, poručuje umjetnik Tomáš Libertíny.

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Arhitekti dizajnirali čarobno odmaralište „Kućica na drvetu“ u Kini

Ultra magazin

Podzemna kuća koja je “ugrađena” u grčko ostrvo

Ultra magazin

Otvorene prijave za IAB MIXX Awards 2021

Ultra magazin