Ultra Popularno

Ultra ti preporučuje 3 nove mini serije na Netflixu

Izolacija, samoizolacija, socijalno distancirenje su riječi koje ovih dana slušamo, koristimo i trudimo se da ih se pridržavamo. Uz samodisciplinu koje treba da se pridržavamo, malo bijega od stvarnosti nije na odmet. Ukoliko želiš da se isključiš  uz bindžovanje serija preporučujemo ti tri veoma zanimljive mini serije uz koje ćeš sigurno, bar na par sati zaboraviti na sumornu svakodnevnicu.

Unorthodox

Ova mini serija je priča o prevazilaženju prepreka u kojoj je glavni lik žena. Priča za koju mislimo da se u današnje doba ne dešava, ali nažalost, i dalje se dešava širom svijeta. Žene koje ne mogu da rade šta žele, vezane kulturološkim, religioznim i antropocentričkim normama.

Istinita priča Deborah Feldman, koju je objavila 2012. godine u New York Times-u, kako ona, mlada Jevrejka, uspjeva da pobjegne iz stroge Jevrejske zajednice Satmar – hasidski Jevreji. Radi se o jednoj od najkonzervativnijih grana ove religije, sa veoma strogim običajima. Međutim, junakinja serije Esther Shapiro (igra je Sira Haas), polako se upoznaje sa drugim izvorima i mijenja pogled na svijet. Čita knjige Jane Austin i Louise May Alcot, i shvata da žene mogu da budu drugačije od onog na šta je ona navikla. Sa 19. godina odlučuje da pobjegne iz Brooklyina i da ostavi supruga sa kojim je u braku tek nekoliko mjeseci. Očajna zbog normi i kontrole u zajednici odlazi u Berin gdje živi njena majka, iako ne zna šta će tamo raditi.

Glavna junakinja mora da nauči kako da raskine sa svojom prošlošću i da gleda u budućnost i zato je nevjerovatno inspirativna za sve one koji su se našli u sličnoj situaciji. Takođe, maestralna gluma Shire Haas koja odlično prikazuje nevinost jedne 19-godišnjakinje koja je na rubu infantilnosti i koja će otkriti svijet u Berlinu.  Serija obiluje nezaboravnim scenama zbog kojih ćeš na trenutak zaboraviti tužnu stvarnost koja nas trenutno okružuje.

Self Made 

Ova mini serija od 4 epizode, priča je o Sarah Breedlove, ženi koja je sama svojim trudom podigla carstvo ljepote i  postala prva afroamerikanka milionerka, koja je srušila stereotipe o rasi i rodu.  Octavia Spencer (dobitnica Oskara 2012. godine za sporednu ulogu u filmu The Help), igra glavnu ulogu Madame C.J. Walker, ženu koja ne samo da je uspjela da se obogati bez ičije pomoći, već koja je i čitav život pomagala siromašnima.

U seriji vidimo kako je Sarah smislila i razvila tretman za njegu kose za afroameričke žene, a suprug joj je pomogao da promoviše proizvod pod imenom Madam C.J. Walker. 1907. godine par je proveo putujući jugom SAD predstavljajući proizvod koji se sastojao od kreme, vrućih češljeva i posebne tehnike češljanja kose.  U seriji se vidi uspjeh formule Walker, koji je omogućio protagonistkinji da stane na čelo kompanije Madame C.J. Walker Manufacturing Company i zaradi milione dolara.

Pobijedivši rasizam i rodne predrasude, razvilla je svoju komaniju i posvetila se filantropiji, dajući stipendije djeci iz siromašni porodica i velike donacije za staračke domove. Ovo je priča o upornosti i prevazilaženju prepreka iz koje možemo puno toga da naučimo.

The English Game

The English game je nova mini serija, kreatora svjetski poznate serije Downton Abbey, koja se bavi porijeklom fudbala i prati njegove korijene do sjeverne Engleske sredinom 1800-ih. Serija koja ima 6 epizoda, pokriva genezu sporta i kako su oni koji su uključeni u njegove početke dostigli različite društvene klase, pretvarajući fudbal u omiljenu igru širom svijeta.

Ovo je takođe priča o sukobu studenata koledža Eton – koji su popularizovali oblik fudbala, i fabričkih radnika, koji su osnovali profesionalne klubove kao fabričke ekipe u industrijskim gradovima. Kako se fudbal širio postaje sve manje održivo da privilegovani studenti Etona mogu da rezervišu fudbal samo za sebe.

Slični članci

Camila Cabello otvoreno progovorila o svom mentalnom zdravlju

Ultra magazin

Ellie Goulding objavljuje novi dvostruki album!

Ultra magazin

Književnica J.K. Rowling objavljuje besplatnu knjigu bajki za djecu

Ultra magazin