Ultra Ukusno

Ukusni potaž od špinata!

Tokom ljetnih dana se trudimo da jedemo laganiju hranu, te izbjegavamo tijesto i pojačavamo količinu voća i povrća koje jedemo. Danas ti preporučujemo lagano jelo, koje će definitivno prijati tokom toplijih mjeseci. Ukoliko voliš špinat, ovo je još dodatni razlog da ovaj potaž pripremiš već danas za ručak.

Foto:Thinkstock

Od sastojaka za potaž ti je potrebno:

  • 500 g krompira,
  • 1 prasa,
  • 1,5 l supe od povrća iz kocke,
  • 2 dl vrhnja za kuhanje,
  • 1,5 dl bijelog vina,
  • 300 g špinata,
  • 1 veza vlasca,
  • 1/2 veze peršuna,
  • mješavina začina, biber.

Priprema je veoma jednostavna:

Prasu isjeci na kolutove, krompir oguli i isjeci na kocke, vlasac i peršun takođe isjeckaj što sitnije. U veću šerpu sipaj supu od povrća, a zatim dodaj krompir i prasu, te poklopi i kuhaj na umjerenoj temperaturi, dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodaj očišćen špinat, te i njega kratko prokuhaj kako bi omekšao. Kuhano povrće izvadi iz supe i sa malo tečnosti izmiksaj. Vrati ga u supu, dodaj vrhnje, bijelo vino, peršun, vlasac i začine po želji. Sačekaj da proključa, a potom potaž skini sa ringle.

Prijatno!

Slični članci

Mini krofne s glazurom od vanilije

Ultra magazin

Ljuto slatki losos na žaru

Ultra magazin

Ultra brzi recept za ukusne punjene gljive

Ultra magazin