Ultra Ukusno

Ukusne rolnice sa cimetom za slastan početak dana

Donosimo jednostavan recept za rolnice sa cimetom za sve početnike u kuhinji, koje su idealne za zasladiti jutro uz čašu hladnog mlijeka ili kafu. 

pexels

Cimet rolnice su savršena poslastica za doručak, a još su ukusnije kada izađu iz tvoje kuhinje. Za sljedeće slobodno jutro sa porodicom, napravi preukusne mekane rolnice uz ovaj jednostavan recept.

Sastojci

Tijesto

  • 350 grama brašna
  • ½  čajne kašike soli
  • 50 grama šećera
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 120 ml mlijeka
  • 60 ml vode
  • 3 kašike maslaca

Nadjev

  • 120 grama  smeđeg šećera
  • 5 čajnih kašika cimeta
  • 50 grama otopljenog putera

Preliv

  • 120 grama šećera u granulama
  • ½ kašike ekstrakta vanilije
  • 2-3 kašike mlijeka
Unsplash

Postupak

Umuti brašno, šećer, so i kvasac zajedno u velikoj posudi. Ostavi sa strane.

Pomiješaj mlijeko, vodu i maslac u posudi. Pomoću mikrovalne ili šporeta ugrij smjesu, dok se maslac ne otopi i smjesa ne postane topla na dodir. Dodaj suvim sastojcima u velikoj posudi i miješaj ili umuti mikserom, dok tijesto ne postane mekano.

Na lagano pobrašnjenoj površini, rukom miješaj tijesto tri minuta. Potom stavi u blago namašćenu posudu, poklopi i ostavi da odstoji oko 10 minuta.

Nakon 10 minuta, razvuci tijesto oklagijom u pravougaonik dimenzija 35×20 centimetara na oko 1cm debljine. Tijesto premaži istopljenim puterom, dodaj šećer i cimet, te umotaj u rolnice po dužoj strani.

Presijeci tijesto na 10-12 rolnica i stavi ih na papir za pečenje, pazeći da razmak između rolnica bude dovoljno velik.

Prekrij rolnice folijom i ostavi da se dižu na toplom mjestu 60-90 minuta.

Nakon što se peciva udvostruče, u prethodno zagrijanoj rerni na 250 stepeni, rolnice peci 25 minuta, dok lagano ne porumene. Ako primijetiš da vrhovi prebrzo postaju smeđi, prekrij peciva aluminijskom folijom i nastavi peći.

Umuti zajedno šećer u granulama, ekstrakt vanilije i mlijeko. Dobijenim namazom premaži topla peciva.

Uživaj u preukusnoj poslastici!

Slični članci

Ukusne energetske pločice od četiri sastojka

Ultra magazin

Lagano i zdravo: kremasti slanutak sa brokulom

Ultra magazin

Ukusna supa od crvene leće

Ultra magazin