Ultra Ukusno

Ukusna supa od crvene leće

Želiš li nešto utješno i ukusno? Evo jela koje nije samo izdašno i ugodno, već je i zdravo. Hrana za tijelo i dušu. Ova supa od crvene leće prepuna je proteina i vlakana, prirodno protivupalna, veganska i bez glutena.

frommybowl.com

Sastojci:

  • 1 kašika ulja (po izboru)
  • 1/2 glavice luka, narezanog na kockice
  • 2 mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 3-5 češnjeva bielog luka, usitnjenog
  • Komad đumbira, oguljen i nariban
  • 1 kašičica mljevene kurkume
  • 1/4 kašičice kajenskog papra (nije obavezno)
  • 1 i 1/2 (280 g) šolja crvene leće
  • 4 šolje (945 ml) povrtni temeljac (domaći ili kupljen)
  • 2 šolje (470 ml) filtrirane vode
  • 2 kašike svježeg limunovog soka
  • Sol i crni biber, po ukusu
  • Po želji za ukras: svježi bosiljak, biljna pavlaka, maslinovo ulje itd.
frommybowl.com

Priprema:

Staviti veliku posudu na srednje jaku vatru i dodati 1 kašiku ulja, dodati luk i pirjati 3 do 5 minuta. Dodati mrkvu narezanu na kockice, češnjak i đumbir u posudu i pirjati 1 minutu, a zatim dodati kurkumu, kajenski papar i malo soli i papra. Kuhati još minutu.

Staviti crvenu leću u cjedilo i isprati, a zatim dodati u posudu zajedno s povrtnim temeljcem i vodom. Uključiti vatru na visoku temperaturu i sve prokuhati, a zatim smanjiti vatru na srednje nisku i pustiti da krčka dok leća ne omekša, 15 do 18 minuta.

Koristiti štapni mikser za pire supu po svom ukusu ili prebaciti oko polovinu supe u blender; vratiti u posudu i dobro promiješati.

Umiješajti limunov sok, pa dodati još soli i bibera po ukusu, ako je potrebno. Poslužiti toplo; ostaci se  mogu držati na sobnoj temperaturi do 5 dana ili se mogu zamrznuti do 2 mjeseca.

Slični članci

Ukusne energetske pločice od četiri sastojka

Ultra magazin

Lagano i zdravo: kremasti slanutak sa brokulom

Ultra magazin

Saznaj zašto na posao trebaš ponijeti jabuku!

Ultra magazin