Ultra Ukusno

Ukusna proteinska supa, koja će te oduševiti!

Leća je podcijenjena namirnica u svakodnevnom pripremanju hrane, a prepuna je korisnih hranjivih sastojaka. Neka upravo ona bude glavna zvijezda prave zimske supe, koja grije organizam i liječi od sezonskih bolesti.

Foto Stockfood

U jednoj šolji kuvane leće nalazi se trećina dnevne preporučene doze željeza, kao i mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji pojačavaju energiju. Proteinsku supu sa lećom mogu pripremiti čak i najveći amateri u kuhinji.

Sastojci potrebni za supu za četiri osobe:

  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • 1 manji crveni luk,
  • 3 srednje mrkve,
  • 3 lista celera,
  • 1-2 čena bijelog luka,
  • 1 litra temeljca od povrća,
  • 200 grama crvene leće,
  • 1 limun,
  • 50 grama svježeg peršuna.

Priprema:

U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrij maslinovo ulje. Dodaj očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer, te prstohvat soli, pa proprži dok povrće ne omekša. Za to će ti biti potrebno oko 5 minuta.

Ubaci očišćene čenove bijelog luka u cijelosti i kratko promiješaj. Dodaj leću, povrtni temeljac i začine. Ostavi supu da prokuva, a potom smanji temperaturu na najmanje. Poklopi supu i pusti da se kuva otprilike pola sata, dok se leća ne skuva do kraja, a cijelo jelo zgusne.

Kad je supa skuvana, skloni je sa šporeta. U nju umiješaj nasjeckani peršun, sok jednog iscijeđenog limuna i malo limunove korice ako imaš na raspolaganju organski uzgojene citruse.

Prijatno!

Slični članci

Zaviri u svijet hladno cijeđenih zdravih ulja “Elan”

Ultra magazin

3 smutija za bolji imunitet

Ultra magazin

Jednostavne za pripremu i preukusne zebra-palačinke

Ultra magazin