Ultra Ukusno

Ukusna pasta sa prženim lješnjacima i blitvom

Ovo je lagano jelo od tjestenine sa blitvom, lješnjacima i parmezanom. Lagano i ukusno jelo, a jednostavno za pripremu. Super ideja za ručak ili večeru. Idealna kombinacija okusa, koji se tope u ustima.

Foto: ANDREA BEMIS

Sastojci za 4-6 osoba:

  • ¼ šolje lješnjaka
  • Tjestenina mašnice – 500 gr
  • 8 kašika maslaca ili maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka – mljeveni ili usitnjeni
  • Prstohvat soli
  • Prostohvat bibera
  • Prtohvat chillija ili mljevene paprike
  • 1 svežanj blitve
  • 1 kesica narendanog parmezana – 100 grama

Priprema:

Stavi lješnjake u suhu tavu na srednje jakoj vatri, proprži ih 5 do 10 minuta, dok ne poprime tamniju boju. Ohladi ih i nasjeckaj na sitne komadiće.

Skuhaj tjesteninu – mašnice u slanoj vodi, procijedi i dodaj u veću šerpu. Skuhaj blitvu u slanoj vodi, procijedi i dodaj u tjesteninu u većoj šerpi.

U velikoj tavi zagrij maslac ili maslinovo ulje na srednje laganoj vatri. Nakon što se maslac počne pjeniti, dodaj sitno sjeckani ili mljeveni češnjak i miješaj oko 5 minuta. Dodaj so, crni biber i crvenu papriku. Dobro promiješaj, kada je gotovo prelij preko tjestenine i blitve. Dobro promiješaj sve zajedno i ostavi na laganoj vatri par minuta.

Serviraj na tanjir i tjesteninu pospi sa nasjeckanim lješnjacima i parmezanom.

Prijatno i uživaj!

Slični članci

Ukusne energetske pločice od četiri sastojka

Ultra magazin

Lagano i zdravo: kremasti slanutak sa brokulom

Ultra magazin

Ukusna supa od crvene leće

Ultra magazin