Ultra Ukusno

Ukusna homemade hrskava pizza

Za ukusnu pizzu sa neodoljivom hrskavom korom nije neophodna krušna peć.

Unsplash

Sastojci: (za dvije pizze)

  • 500 ml maslinovog ulja
  • 150 grama sirovih tanko narezanih šampinjona
  • 1 glavica tanko narezanog luka
  • 60 grama tanko narezanih feferona
  • 2 grane svježeg bosiljka
  • 400 grama paradajz sosa
  • 2 kugle kupovnog tijesta za picu (po 350 grama)
  • Brašno
  • 175 grama tanko isjeckanog mocerela sira

Priprema:

Rernu zagrijati na 250 stepeni. Staviti pleh u kojem će se pizza praviti u rernu da se zagrije i držati dok pizza ne bude spremna za pečenje.

U šerpu staviti nasjeckane gljive, luk i maslinovo ulje i lagano pržiti dok ne promijene boju, zatim ringlu smanjiti na nanjižu temperaturu i ostaviti još 10 minuta. Šampinjone i luk dobro ocijediti na papirnatom ubrusu i začiniti po ukusu.

Preostalo maslinovo ulje, paprike, bosiljak i paradajz staviti u posudu blendera ili procesora hrane i blendati dok ne postane homogena smjesa. Posoliti i pobiberiti, ostaviti sa strane.

Da bi se zamijesilo tijesto, svaku kuglicu tijesta obilno posuti brašnom da se ne lijepi. Tijesto postaviti na papir za pečenje. Lagano utiskivati ​​prste u tijesto, dok ga širite i oblikujete u ravni krug promjera oko 30 cm.

Na pizzu prvo ravnomjerno rasporediti dobijenu smjesu sa paradajz sosom, dodati feferone, šampinjone i luk. Na vrh posuti isjeckani mocarela sir.

Sada je pizza spremna za prenošenje na vreli pleh. Suvom krpom pažljivo izvaditi pleh iz rerne i brzo pizzu prebaciti sa papira za pečenje na pleh. Pleh vratiti u rernu i peći dok se kora ne stegne, oko 7 minuta.

Kada je pizza gotova, ukrasiti je svježim listovima bosiljka.

Slični članci

Ukusne tortilje sa jajima, maslinama i šampinjonima

Ultra magazin

Sočna pasta sa bundevom!

Ultra magazin

Chia sjemenke – evo šta kažu stručnjaci o ovom crnom magičnom zrnu

Ultra magazin