Ultra Zanimljivo

U Rimu metro kartu moguće platiti plastičnim flašicama

Putnici u Rimu odnedavno imaju mogućnost da karte za metro plaćaju plastičnim flašama.

Kao nagrada za reciklažu i redukciju otpada, dovoljno je ubaciti plastične flaše u specijalnu mašinu koja skuplja smeće i pomoću koje se povećava kredit za besplatne vožnje. Karta za jednu vožnju košta 30 plastičnih flašica, a plan je pokrenut u julu ove godine. Do sada, 350.000 boca je reciklirano, omogućavajući da se inicijativa proširi na ostale stanice do jula 2020.

Foto:REUTERS/Tony Gentile

Ovakav projekat je bio neophodan Rimu koji već godinama ima veliki problem sa otpadom. Italijani su nacija koja popije na godišnjem nivou više flaširane vode od bilo kog drugog naroda u Evropi, čime plastični otpad postaje ogroman problem.

Projekat u Rimu za podsticanje reciklaže samo je jedan od mnogih širom svijeta. Slične ideje već godinama postoje u Pekingu i Istanbulu. Autobusi u indonezijskom gradu Surabaya prihvataju plastične čaše i flaše, a dvosatna vožnja košta 10 čaša ili 5 flašica. I u engleskom gradu Leeds dozvoljeno je parking mjesto platiti pomoću plastičnih flaša.

U svijetu se svakog minuta kupi milion plastičnih flaša. A one predstavljaju samo mali dio od 275 miliona tona plastičnog otpada koji se sakupi svake godine. Preko 8 miliona tona otpada svake godine završi u okeanu. Vrijeme je da se sve više država uključi u akciju recikliranja plastičnog otpada.

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/vb.7746841478/931764287177014/?type=2&theater

 

Izvor: weforum.org

Slični članci

Top 5 prirodnih ulja protiv starenja kože

Ultra magazin

Svi su opsjednuti sa ovom ženom i njenim glasom

Ultra magazin

Jestiva ambalaža za pivo koja hrani ribe

Ultra magazin