Ultra Kreativno

U Kini je otvorena nova knjižara koja izgleda nestvarno

Nova knjižara, koja uključuje više od 80 000 knjiga otvorena je u Kini i predstavlja impresivan dizajn i arhitekturu. Za sve ljubitelje knjiga ulazak u knjižaru je uvijek uzbudljiv, ali nova knjižara u Kini čini to iskustvo apsolutno čarobnim. Dujiangyan Zhongshuge, smješten je u Chengduu, a knjižaru je dizajnirala šangajska arhitektonska firma X + Living. Dvospratni prostor izgleda poput katedrale, zahvaljujući plafonima sa ogledalima i blistavim podovima od crnih pločica, koji odražavaju police za knjige, stvarajući vizuelni efekat, koji liči na M.C. Escher crtež.

Foto: Shao Feng

Ulaskom kupci nailaze na police s knjigama u obliku slova C, koje stvaraju niz intimnih prostora. U središtu trgovine visoki lukovi i stubovi, iskorištavaju punu visinu prostora. Ove police za knjige inspirisane su istorijom i topografijom regije. “Lokalni pejzaž preselili smo u zatvoreni prostor”, kaže Li.

„Projekat se nalazi u Dujiangyanu, gradu koji ima dugu istoriju razvoja zaštite voda, tako da ste na glavnom području mogli vidjeti izgradnju brane integrisane u police s knjigama. Firma je koristila film otisnut knjigama na gornjim policama, kako bi se činilo da se knjige protežu od poda do stropa. “Ako smo prave knjige postavili na gornje police, čitaocima je ne samo teško doći do njih, već i osoblju koje tu radi o kojima se treba brinuti”, kaže Li.

Foto: Shao Feng

“Knjižara već ima kolekciju od više od 80.000 knjiga, tako da zapravo nema gubitka prostora. Drugi ključni dio dizajna, bilo je osvjetljenje. Dizajnirali smo svjetlosne pojaseve na svakoj polici, kako bismo stvorili dobar svjetlosni efekt, koji takođe ocrtava obrise svakog sloja, čineći policu stereoskopskijom i jasnijom, kako bi čitaocima pružio vizuelni efekt, te olakšalo pronalaženje knjiga na policama“, kaže Li.

Arhitekti su se potrudili da rasvjeta bude takva, da svaka polica pruža vizuelni efekat, dok posjetiocima omogućava lako pronalaženje određenih knjiga. Na prvom spratu knjižare, nalaze se kafić i zaigrani dječji prostor u kojem se nalaze police za knjige od bambusa ukrašene pandama. Nizovi šarenih jastučića pružaju udobna mjesta za čitanje, namijenjenih djeci. Balkon drugog nivoa knjižare, ispunjen je garniturama za sjedenje, gdje kupci mogu pregledavati svoje knjige ili se sastati s nekim na sastanku.

Foto: Shao Feng

Svaki prostor je pažljivo razmatran, kako bi dodao sveukupno iskustvo. „Ovaj je projekat holistički koncept. Morali smo koordinisati svaki dio prostora, kako bismo osigurali da se bilo koja funkcionalna stavka, bilo da je riječ o polici za knjige ili radnom stolu, ne odvoji od teme koncepta i istovremeno ima osjećaj za ljepotu”.

Foto: Shao Feng

Svi elementi dizajna, spajaju se kako bi posjetioci dobili inspirativno iskustvo kupovine. “Ono što me najviše fascinira je to, što zaista predstavlja lokalni poznati umjetni pejzaž, branu, iako na apstraktan, umjetnički način. Ali kada stojite u svemiru, a vaše tijelo osjeća veliku razliku u veličini između sebe i stranog predmeta, uticaj na vašu dušu sličan je strahopoštovanju koje osjećamo prema prirodi, o ljudskoj domišljatosti korištenja prirode za izgradnju projekata, za korist našeg društva“, kaže Li.

Izvor: architecturaldigest.com

Slični članci

Predivne fotografije koje slave jedinstvenu vezu između majke i djece

Ultra magazin

8 zanimljivih novih navika, vještina i hobija koje možeš isprobati već danas

Ultra magazin

Fotografije koje oduzimaju dah – balet na ulicama gradova širom svijeta

Ultra magazin