Ultra Popularno

Tvorci serije Game of Trones objašnjavaju postupke Daenerys

U svojim posljednjim satima, Varys the Spider susreće Jona Snowa na pješčanoj obali Dragonstona, nudeći riječi koje djeluju proročki za vrlo blisku budućnost: “Kažu svaki put kad se Targaryen rodi, bogovi bacaju novčić, a svijet zadržava dah.”

HBO

Ovo nije prvi put da se ove riječi izgovaraju u seriji Game of Thrones, jer datiraju još od druge sezone, kada ih je prvi put izgovorila Cersei Lannister. U knjizi “Pjesma leda i vatre” autora Georgea R.R. Martina na kojoj se zasniva priča Davida Benioffa i Dana Weissa, ovo proročanstvo prvo dijeli Barristan the Bold, odavno mrtav u HBO adaptaciji. Uvijek je postojala jasna istina u ovim riječima. Samo, gledajući nazad u istorijske knjige kuće Targaryen; vladari zmajeva koji su živjeli u Westerosu su se veoma međusobno razlikovali po temperamentu, neki su bili zli kao ludi kralj Aerys, a drugi blage naravi kao Jaeharys the Wise.

Tokom ovih osam sezona, Daenerys Targaryen je stalno bila na ivici između vatrenog bijesa i borbe za pravdu – ali čak i najbolji od njenih nadimaka, “Breaker of Chains”, dolazi sa nekom vrstom prijetnje. Prijetnja je postala potpuno oslobođena, u petoj epizodi “The Bells” u režiji Miguela Sapochnika, destruktivnom pretposljednjem nastavku serije. U njoj je ostalo malo prostora za dvosmislenost: Daenerys je osvojila King’s Landing praktično ga spalila do temelja, potez koji je stavlja u istu kategoriju s njenim ludi ocem, koji je odavno pokušao i nije učinio isto.

HBO

“Ne mislim da je ranije odlučila da će uraditi ono što je uradila. Onda vidi Crvenu kulu, koja je za nju dom koji je njena porodica izgradila, kada su prvi put došli u ovu zemlju prije 300 godina. U ovom trenutku na zidovima King’s Landinga ona gleda taj simbol svega što joj je oduzeto, kada ona donosi odluku da ovo učini ličnim,” kaže Dan Weiss u objašnjenju epizode “Inside the Episode”.

“Da su okolnosti bile drugačije, mislim da se ova strana Dany, nikada ne bi pojavila. Da je Cersei nije izdala [u sporazumu da se bori sa White Walkersima], te da nije pogubila Missandei, da joj Jon nije rekao istinu … da se bilo koja od ovih stvari desila na drugačiji način, onda mislim da ne bismo vidjeli ovu stranu Daenerys Targaryen,” zaključio je David Benioff.

Ali, da li su ova objašnjenja zadovoljavajuća? Sa svoje strane, Emilia Clarke je u intervjuu za The Hollywood Reporter prije završne sezone, ponudila ovaj pogled u budućnost: “To je automobilska nesreća svake emocije koju možete zamisliti. To je poput nuklearne bombe. Ozbiljno! U najmanju ruku, svi gledaoci Game of Thrones serije, mogu da se slože oko jedne stvari: to je zaista bilo kao nuklearna bomba”.

 

Izvor: hollywoodreporter.com

Slični članci

Sea Star i nakon odgađanja za iduću, ove godine ipak pratilo preko pola miliona fanova širom svijeta

Ultra magazin

“Dama” je nova pjesma Saše Lozara

Ultra magazin

Venecijanski filmski festival ipak će se održati u septembru

Ultra magazin