• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Tvoj pas voli da gricka drvene grančice ili štapove? To može biti znak njegove inteligencije!
Ultra Zanimljivo

Tvoj pas voli da gricka drvene grančice ili štapove? To može biti znak njegove inteligencije!

IuteCredit
IuteCredit

Dugo su vremena naučnici pretpostavljali, da je samo mali broj životinja, uključujući mnoge primate i vrane, koristilo alat. U stvari, na upotrebu alata gledalo se kao na pokazatelj napredne evolucije, na znak da smo dovoljno pametni da se prilagodimo svom okruženju i svojim potrebama. Par istraživača sa Univerziteta u Japanu, želi pse uključiti na listu životinja, korisnika prirodnih alata, a njihovi nalazi mogu promijeniti način na koji razmišljamo o životinjskoj inteligenciji.

Foto: Pexels

James Brooks i Shinya Yamamoto pažljivo su promatrali pse, koji su žvakali drvene grančice i štapove i pitali se zašto je to ponašanje, tako često kod pasa. Oni tvrde, da psi namjerno koriste drvene štapiće za čišćenje zuba, a da bi žvakanje drvenih štapića moglo ublažiti bolove kod štenadi kojima rastu zubi, slično kao što mi ljudi dajemo bebama igračke glodalice za zube. Istraživači napominju, da način na koji psi drže drvene štapove u šapama, sugeriše da su potencijalno razmišljali kako manipulisati i kontroilisati razne stvari. Ovo odgovara definiciji upotrebe alata.

Foto: Pexels

Istraživači Brooks i Yamamoto preporučuju dalja istraživanja, kako bi utvrdili traže li psi drvene štapiće koje će češće žvakati, kada imaju druge indikatore bolova u zubima ili nakon različitih vrsta obroka, te imaju li poriv da grickaju drvene štapove, zbog zdravlja zuba kasnije u životu.

Foto: Pexels
IuteCredit
IuteCredit

Oni takođe predlažu da upotrebu alata kod životinjama, gledamo kao širi spektar, a njihova istraživanja postavljaju pitanja o ponašanju životinja, koja bi se inače mogla previdjeti kao puki instinkt. Drugim riječima, psi i njihovi drveni štapići možda nam samo pokazuju, da su životinje veoma pametne i da su uvijek u interakciji sa svojim okruženjem i svojim potrebama.

Foto: Pexels

Izvor: massivesci.com

Slični članci

Popino prase – noćna mora za kućne ljubimce

Ultra magazin

Veliki horoskop za avgust!

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Djevici – planeta ljubavi, zabave, ljepote i novca

Ultra magazin