Ultra Zanimljivo

Trudnice sa mučninom tokom trudnoće će imati djecu sa većim IQ

IuteCredit
IuteCredit

Jutarnja mučnina je vjerovatno jedna od najgorih stvari u trudnoći. Uvijek postoji zabrinutost da tvoje dijete možda neće dobiti hranjive tvari, koje su mu potrebne. Uostalom, ako ne možeš zadržati hranu, kako onda da hranjive materije dođu do bebe? Zapravo, izgleda da nema potrebe za brigom. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju jutarnje mučnine tokom trudnoće, imaju veću tendenciju da imaju dijete sa visokim IQ. 

Foto: Healthy Holistic Living
Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je jedan od najčešćih simptoma povezanih sa trudnoćom. Može se dogoditi u bilo koje vrijeme, danju ili noću. To je obično jedan od prvih znakova trudnoće i traje oko 14-16 sedmica. S obzirom na to, neke žene mogu uspjeti izbjeći mučnine. Koliko god strašno bilo, jutarnja mučnina je zaista dobar znak za trudnoću. To znači da su nivoi hormona, dovoljno visoki da održe trudnoću.

Jutarnja mučnina – istraživanje

Istraživanja su pokazala povezanost između trudnoće i slabije stope pobačaja i drugih komplikacija u trudnoći. Ovaj put, istraživači iz bolnice za bolesnu djecu u Torontu, Kanada, pogledali su efekte trudnoće, kako bi vidjeli da li se nešto dogodilo sa mozgom beba. Posebno su gledali na dugoročni neurorazvoj (razvoj stvari kao što su inteligencija, ponašanje, pamćenje i pažnja). Proučavali su djecu od 92 kanadske majke, koje su tokom trudnoće imale mučninu i povraćanje, a 29 koje nisu.

Jutarnja mučnina – otkrića

Umjesto da zaostaju za ostalima, djeca s majkama koje su pretrpjele mučninu su zapravo išla prema vrhu. Istraživači tvrde, da mučnina tokom trudnoće ima pojačan efekat na kasniji ishod djeteta. Oni su mjerili IQ sve djece u istraživanju i otkrili da osobe s majkama koje su imale mučninu tokom trudnoće, imaju veći IQ od onih koje nisu imale mučninu. Takođe su postigli više na testovima memorije i jezičke vještine. To ne znači da će, ako nemaš jutarnju mučninu, tvoje dijete biti manje inteligentno. Sva djeca u istraživanju su postigla normalni raspon IQ-a.

Hyperemesis Gravidarum
IuteCredit
IuteCredit

Iako je jutarnja mučnina obično dobar znak, nije uvijek bezopasna. Postoji ozbiljna vrsta trudnoće nazvane „Hyperemesis Gravidarum“, koja može biti opasna za majku i za bebu. To je okarakterisano čestim povraćanjem, koje se ne poboljšava lijekovima. Učestalost je veća od tipične jutarnje mučnine. To može biti opasno, jer neprestano povraćanje može uzrokovati da i majka i beba nemaju potrebne hranjive tvari, koje su im potrebne za preživljavanje. Može uzrokovati slabost u mišićima, jak umor i dehidraciju, a sve to umanjuje sposobnost tijela da dobro funkcioniše. Svakako se obrati doktoru, ako ti je jutarnja mučnina nepodnošljiva.

Doktori još uvijek ne znaju šta tačno uzrokuje jutarnju mučninu, ali misle da bi to moglo imati neke veze sa nivoima hormona u tijelu. Kažu da su to isti hormoni, koji štite od komplikacija. Nažalost, ne postoji savršen lijek za jutarnju mučninu. Nadamo se da će ti ovo saznanje koristiti kao dobar znak za tvoje dijete, te bar malo olakšati neugodnosti u trudnoći.

 

Izvor: healthy-holistic-living.com

Slični članci

Nikola Jokić novi član Jelen porodice

Ultra magazin

Savjeti kako da uštediš za putovanja!

Ultra magazin

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Ultra magazin