• Home
  • Ultra Ukusno
  • Bezglutenska italijanska torta Caprese će te sigurno oduševiti!
Ultra Ukusno

Bezglutenska italijanska torta Caprese će te sigurno oduševiti!

IuteCredit
IuteCredit

Svi znamo za slavno italijansko ostrvo Capri, mada mnogi od nas nisu ranije čuli za njihovu najpoznatiju tortu Caprese? Torta Caprese jedan je od onih klasičnih kolača, koji se peku i kod kuće, i u raznim slastičarnama, a pripremaju je cijeli jedan vijek. Danas ti preporučujemo ovu poslasticu, koja će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje slatkog, ali one na bezglutenskoj ishrani. Ne trebamo ni govoriti da ovo je lagana torta i vrlo jednostavna za pripremu!

Imajući u vidu da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one, koji su na bezglutenskoj prehrani. Iako se na osnovu sastojaka može zaključiti, kako se radi o pravoj nutritivnoj „bombi“, torta je začuđujuće lagana. Osim toga, izuzetno je jednostavna za pripremu.

IuteCredit
IuteCredit

Napravi i ti ovu divnu tortu, hrskavu izvana, a mekanu i kremastu iznutra.

Od sastojaka ti je potrebno:

(za kalup promjera 22 – 24 cm)

  • 4 jaja,
  • 150 g šećera u prahu,
  • 150 g tamne čokolade ,
  • 200 g mljevenih ili sjeckanih badema,
  • 130 g maslaca.

Dodatno (po želji):

  • 1 kašika ruma ili konjaka,
  • ribana korica od jedne cijele narandže.
Foto: Sandra Rončević

Priprema nije previše zahtjevna:

Na pari otopi čokoladu i maslac. Pusti da se ohladi. Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovine šećera u prahu, napravi čvrsti snijeg. Žumanjke dobro umuti sa šećerom, dodaj otopljenu čokoladu, sa maslacem i muti još par minuta, ali smanjenom brzinom.

Smjesi dodaj mljevene bademe, pa ih polako umiješaj. Dodaj rum, koricu narandže, te malo-pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.

Smjesu sipaj u namašćeni kalup (dno obloži papirom za pečenje), pa stavi peći u prethodno zagrijanu rernu na 170 °C, te peci oko 30 minuta. Čačkalicom provjeri, da li je gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.

Izvadi iz rerne i pusti da se ohladi. Posipaj šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao u ovom slučaju) i posluži. Torta Caprese jede se lagano topla. Slobodno uz nju posluži i šlag pjenu., sladoled od vanilije ili slatko vrhnje.

Uživaj u ukusu, koji će te oduševiti!

 

Izvor: oslanomislatkom.wordpress.com 

Slični članci

Domaći sladoled, idealan za početak ljeta!

Ultra magazin

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Ultra magazin

Top 4 namirnice za bolje funkcionisanje mozga i pamćenje!

Ultra magazin