Ultra Zanimljivo

Top 5 prirodnih ulja protiv starenja kože

Prirodna ulja se vijekovima koriste u svim kulturama za održavanje meke i mladalačke kože, koja prkosi starenju. Ako je i tvoj san njegovana koža bez bora i akni, zašto ne preskočiti hidratantne i sve ostale vrste krema koje nudi komercijalno tržiše, a potražiti čista ulja za njegu kože?

Ulja od badema i argana sadrže esencijalne masne kiseline, vitamin A i K, pa čak i retinol, a svi oni zajedno pomažu usporiti znakove starenja i smanjuju sitne linije i bore na licu.

Možeš koristiti samo jedno, ili kombinaciju više ulja zajedno za dvostruki efekat protiv starenja. Jednostavno, nanosi ih na očišćeno lice 2 puta na dan za optimalne rezultate.

Top 5 ulja protiv starenja kože

Bademovo ulje

bademovo ulje
Foto: MSN

Bademovo ulje , a posebno ulje slatkog badema, savršeno odgovara zrelijoj koži, jer sadrži visok nivo vitamina E, K i retinola, a svi su poznati po svojim izvrsnim antioksidantskim svojstvima. Oni mogu pomoći preokrenuti znakove starenja smanjenjem bora, hraneći našu kožu.

Arganovo ulje

Arganovo ulje
Foto: MSN

Porijeklom iz Afrike, arganovo ulje je jedno od najboljih prirodnih ulja koje se koristi za mladalački izgled, jer je puno hidratantnih i omekšavajućih svojstava za njegu kože. Izrađeno je od oko 80% masnih kiselina, a uključuje visok nivo antioksidansa protiv starenja – vitamina A i E, kao i omega-6 masnih kiselina, koje smanjuju sitne linije i bore.

Ulje avokada

ulje avokada
Foto: MSN

Osim što je odlično za jelo, ulje avokada ima veliku koncentraciju zdrave oleinske kiseline, kalijuma, lecitina i vitamina A, D i E – što ga čini odličnim ovlaživačem u borbi protiv starenja kože. Za njega je karakteristična brza apsorpcija, a nudi i fantastična ljekovita svojstva onima koji imaju probleme sa aknama i miteserima, kao i sa psorijazom i ekcemima.

Jojobino ulje

jojobino ulje
Foto: MSN

Još Indijanci su koristili jojobu – tečni vosak, protiv raznih kožnih oboljenja. Bogato vitaminima protiv starenja – B i E, kao i mineralima bakrom, cinkom i jodom, ulje jojobe vrlo je hidratantno i savršeno za one sa osjetljivom kožom.

Ulje vitamina E

Ulje vitamina E
Foto: MSN

Ulje vitamina E jedno je od najboljih ulja u borbi protiv starenja kože. Prirodni vitamin, koji se nalazi u svim prethodno spomenutim uljima, ulje vitamina E (poznato i kao – tokoferol) je antioksidans topljiv u masti koji djeluje protiv starenja i pomaže u blokiranju slobodnih radikala – glavnom uzroku starenja kože. Takođe, stimuliše proizvodnju kolagena, što povećava elastičnost kože.

 

Izvor: covermg.com

Slični članci

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin

Kako će Venera u Blizancima uticati na naš ljubavni život?

Ultra magazin