Važno je birati namirnice koje su bogate vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima, sa smanjenim udjelom ugljenih hidrata. Tu smo da ti predložimo namirnice, koje treba da konzumiraš što češće ako želiš izgubiti višak kilograma. Hrana koja ti daje gorivo i energiju za organizam, hrana koja prija tvom tijelu, a ne slaže masne naslage na tijelu, već je korisna i blagotvorna za tvoj organizam.

Sirevi životinjskog porijekla i tofu sir biljnog porijekla
Sirevi imaju malo ugljikohidrata i puno dobrih masnoća, što ih čini idealnim za ljude koji slijede zdravu ishranu za gubitak kilograma. Pomaže u sprečavanju gubitka mišićne mase i snage. Najbolji sirevi su: feta, svježi sir, mladi sir, kozji sir, krem sir, plavi sir, mocarela, mascarpone, švicarski sir, tofu biljni sir, itd.

Zeleno povrće
Zeleno povrće poput zelene salate, špinata, začinskog bilja, blitve, brokole, karfiola, mahuna, graha, leće, slanutka, paprika, mladog luka, poriluka, kupusa, krastavac, tikvice, avokado, prokulice, imaju manje ugljenih hidrata, a dosta proteina, vlakana, vitamina i minerala, što je idealan spoj za gubljenje kilograma i masnih naslaga.

Riba, orašasti plodovi, integralne žitarice
Ribe poput sardina, skuše, lososa i druge masne ribe, sadrže mnogo omega-3 i omega 6 masti i malo ugljenih hidrata. Oni su bogati vitaminom B, E, A, D, kalijumom i selenom, a povoljno utiču i na živce i mentalno zdravlje. Biraj žitarice poput quinoe, prosa, integralne riže, heljde, ječma, raži, badema, lješnjaka, susama, lana, chia sjemenki, kikirikija, pistacija, oraha. Laneno ulje, maslinovo ulje, kokosovo ulje, bundevino ulje su izvrstan izbor.

Avokado i bobičasto voće
Avokado je bogat osnovnim vitaminima i mineralima poput kalijuma, zdravim mastima i poboljšava dobar holesterol. On sadrže malo ugljenih hidrata, što ga čini savršenim izborom za ljude, koji žele izgubiti kilograme. Bobičasto voće je bogato mineralima i vitaminima. Biraj svježe ili smrznute borovnice, maline, kupine, ribizle, aroniju, jagode, itd.

Jaja
Jaja sadrže malo ugljienih hidrata i sadrže antioksidanse, proteine, bjelančevine. Njihova redovna konzumacija smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i povećava osjećaj sitosti, sadrže malo kalorija, idealan su doručak ili večera, kuhana ili kao omlet, izvrsno su rješenje.