Ultra Ukusno

Tjestenina sa špinatom i gljivama

Jednostavan recept za sve ljubitelje italijanske kuhinje i brzog, a zdravog kuvanja. Donosimo prijedlog ručka za četiri osobe, za koji je dovoljno 30 minuta. 

Pinterest

Sastojci

  • 250 grama tjestenine
  • 1 kilogram tanko narezanih gljiva
  • 200 grama krem sira
  • ½ šolje mlijeka
  • 250 grama špinata
  • Maslinovo ulje
  • 1 češanj bijelog luka
  • ¼ šolje svježeg vlasca
  • ½ šolje ribanog parmezana

Priprema

Tjesteninu po izboru skuhati al dente. Ocijediti i prebaciti u veliku posudu.

Zagrijati maslinovo ulje u velikoj tavi, dodati luk i gljive i dinstati dok gljive ne omekšaju, oko pet minuta. Dodati krem sir i mlijeko, i zagrijati dok ne provri, uz neprekidno miješanje.

Dodati špinat i kuvati dok ne „uvene“, oko tri minuta. Po ukusu začiniti. Dodati tjesteninu i sve promiješati. Posuti vlascem i poslužiti sa parmezanom.

Nutricionistička analiza jedne porcije: 537 kalorija – kalorije iz masti 45%; bjelančevine 24g; masti 27g; zasićene masti 13g; ugljikohidrati 57g; vlakna 13g; natrij 469mg; holesterol 59mg.

 

Izvor: myrecipes.com

Slični članci

Slasni čips od tikvica sa parmezanom!

Ultra magazin

Hrskava Focaccia prilog za svako jelo!

Ultra magazin

8 namirnica koje će ti pomoći tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa

Ultra magazin